Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: ПП постепенно влиза на терена на ДБ, Христо Иванов има от какво да се притеснява

Политика

Димитър Ганев: ПП постепенно влиза на терена на ДБ, Христо Иванов има от какво да се притеснява

Димитър Ганев: ПП постепенно влиза на терена на ДБ, Христо Иванов има от какво да се притеснява - Tribune.bg
Снимка:

ПП да внимават с острите позиции, да не седнат след изборите на една маса с довчерашни опонетни, посъветва политологът

„Продължаваме промяната” навлиза по-мощно в полето на ДБ, заяви Димитър Ганев от изследователски център „Тренд” пред БНТ.

По думите му между ДБ изгубиха електорат при предишните избори, защото ПП се мобилира. „Христо Иванов има от какво да се притеснява. Митингите в подкрепа на правителството показаха, че демократичната общност припознава ПП като своя партия. Либералният градски човек ще припознае ПП, който има реален шанс да се бие с големите”, коментира експертът. 

Ганев е на мнение, че „Взъраждане” ще има двоен ръст при нови парламентарни избори, но далеч няма да са първа политическа сила.

„ГЕРБ има интерес от предсрочни избори, вчерашното изказване на Борисов беше жест. Партията е в по-изгодна изходна позиция при следващ НС”, смята политологът.

„Трудно изглежда, почти невъзможно, четирите партии да има повече депутати отколкото в това НС. ПП няма да могат да направят кабиент. ГЕРБ ще са незаобиколим фактор”, категоричен е Ганев. Той посъветва „Продължаваме промяната” да са по-внимателни с острите позиции: „Може да им се наложи след изборите да седнат на една маса с довчерашни опонетни и ще им бъде по-трудно за обяснение, ако са прекрачили граници в говоренето си”.

„ПП във всяко изказване казват, че няма за комуникират с Бойко Борисов, Пеевски и Слави Трифонов. Шансовете да се състави кабинет в този парламент са малко вероятни”.

За ДБ и за БСП са възможни преговори с ИТН. Защо те смятат, че с Трифонов може да се разговаря, а ПП не може.

Първите две при едни предсрочни избори, със сигурност ще бъдат с по-малко представителство. За тях от голямо значение е да се състави кабинет. При ПП този въпрос не стои по същия начин.

„Ако те бяха останали на власт, щеше да има спад на обществената подкрепа и позициите им за избори щяха да са по-лоши. ПП ще бъдат концентрирани върху антикорупционната риторика. Доколко това ще е печелившо-предстои да видим”. 

Сериозен проблем ще има БСП при предстоящ вот, „за 6 месеца във властта те успяха да влошат още повече отношенията с Радев, който обаче се ползва с доверието на редовите социалисти”.

„Правителството влоши отношенията с Русия с гоненето на дипломатите, както и привкуса, че се изнася оръжия за Украйна оказва влияние на социалистите  - не са добра изходна точка за БСП. „Червените” загубиха 60-80 хиляди гласа от машинното гласуване.

При ИТН - когато влезе във властта, обществената подкрепа започна да ерозира. Това бе очаквано. Това, което виждам са хора, които са млади, от по-малките градове. Това са фенове на Слави Трифонов и те ще останат лоялни. Дали са 100 000 или 150 000 души не може да се каже. При първия случай влиза в парламента, а при втория - не влиза.

Фактор при предстоящите избори ще бъде и служебния кабинет на Радев, смята политологът. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети