Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Преди всичко гласуването за Ваня Григорова е форма на наказателен вот

Политика

Димитър Ганев: Преди всичко гласуването за Ваня Григорова е форма на наказателен вот

Димитър Ганев: Преди всичко гласуването за Ваня Григорова е форма на наказателен вот - Tribune.bg
Снимка:

„Ако гледаме общия изборен резултат, като че ли се вижда вот на доверие за сглобката. И ГЕРБ, и ПП-ДБ могат да бъдат доволни, защото всяка от тях взе своето. Пък и не се видя сериозен ръст на някаква алтернатива на сглобката. ПП-ДБ са лидер в София и имат балотажи в немалко областни градове. Представиха се над очакванията и това до голяма степен се дължи на финалната мобилизация, която протече в последните 48 часа заради скандала с машините. Това им даде добър тласък в най-важната финална част на кампанията. ГЕРБ също може да са доволни, защото запазват по места много сериозно влияние, удържат традиционни крепости и ще бъдат лидер по брой кметове на общини“.

Това коментира пред „24 часа“ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Няма революционна промяна, няма вълна, която да е променила кардинално картата на местната власт в страната. Друг съществен момент е, че няма “уау” ефект при “Възраждане”. Партията има само един балотаж в областен град - в Габрово, но там преднината на Таня Христова е много голяма. Колкото до БСП, там, където тя показва жизненост, Корнелия Нинова разделя този успех с някой свой опонент в лявото, като президента Радев или вътрешнопартийната опозиция в БСП. Примерно в Шумен БСП е първа, но Христо Христов, който води там, е по-скоро от кръга на президента. Пенчо Милков, който води в Русе, пък не е в лагера на Нинова, а е по-близък до вътрешната опозиция. Същото е и в София - Ваня Григорова прави мощен пробив, но той не може да се припише като заслуга на Корнелия Нинова. Всъщност раждането на нова политическа звезда в лявото може да се окаже неприятна новина за лидера на БСП в близко бъдеще. Видя се още, че ИТН не е мъртва партия - на доста места има резултат, който показва, че може да запази представителството си в Народното събрание при евентуални нови избори“, обобщи той представянето на партиите.

Според анализаторът, софийските избори са и национални и преди всичко вотът за Ваня Григорова е форма на наказателен вот срещу сглобката.

„И Васил Терзиев, и Антон Хекимян не успяха да излязат от традиционните си ядра, а и дори не успяха да ги мобилизират напълно. Част от хората, които не са твърди партийни привърженици, се огледаха и се спряха на Ваня Григорова. Независимо как ще се представи на втория тур, тя постигна своята политическа цел. Тя не тръгна в този мач с идеята, че ще стане кмет. Тръгна, за да натрупа разпознаваемост и за да се чуят нейните позиции и послания, да събере политически капитал за следващи политически действия. Какви ще са те, е трудно да предвидим, но вляво може да започне да се събира нещо около нея, алтернативно на БСП. Григорова може да увлече част от вътрешнопартийната опозиция в БСП и левите лица, които гравитират около президента Радев. И това може да стане сравнително скоро, защото след балотажа влизаме в кампания за нови избори - европейските, които ще се проведат през юни. Ако тръгне да прави нов политически субект, до 1-2 месеца трябва да има заявки в тази посока от страна на Григорова, независимо от това как ще завърши балотажът“, категоричен е Ганев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети