Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Предишните местни избори бяха битка „статукво - промяна”, сегашните – обещания за градинки

Политика

Димитър Ганев: Предишните местни избори бяха битка „статукво - промяна”, сегашните – обещания за градинки

Димитър Ганев: Предишните местни избори бяха битка статукво - промяна, сегашните – обещания за градинки - Tribune.bg
Снимка:

„Има голяма разлика от 2019 г. Тогава имаше двама кандидати, олицетворяващи разделението “статукво - промяна”, което половин година по-късно стана централно в българската политика. Изборите в София за пръв път го показаха. От една страна, имахме кандидат на статуквото - Йорданка Фандъкова, от друга страна, на промяната - Мая Манолова. Заради това ново тогава разделение сини и червени се наредиха от едната страна на барикадата. На втория тур електоратът на ДБ гласува за Манолова, а избирателите на БСП подкрепиха районни кметове на ДБ. Битката се представяше много повече като политическа, отколкото като конкуренция за управление на София, и идеята беше да се нанесе удар на управлението на Борисов. Даваха се, помните, сравнения от други държави - пробив в Будапеща при Орбан, пробив в Истанбул при Ердоган“.

Това коментира пред „24 часа“ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Разделението “статукво - промяна” обаче приключи през юни тази година, след като протестиращите и тези, срещу които бяха протестите, направиха “сглобката”. Затова кампанията на Терзиев и Хекимян няма този политически заряд - на централно ниво те са заедно. И дебатът в София сега е за тротоари, улици, бюджети, детски градини и прочее. През 2019 г. за много малко от тези неща ставаше дума. Онова беше политическа битка, а сега е битка кой ще обещае по-убедително повече градинки и ще оправи повече тротоари“, каза той.

Ганев подчертава, че ПП-ДБ, ГЕРБ и БСП не са вкарали чисто партийни кандидати, а заложиха на надпартиен профил, което е по-скоро точен подход.

„Партийна кандидатура трудно може да излезе извън твърдите ядра. А изборите в София, по всичко личи, няма да се решат на първи тур и когато отидеш на балотаж, ти трябва потенциал за растеж. Непартийните кандидати имат по-голям потенциал, защото идват от друга сфера и не носят негативите на самите партии“, казва политологът.

Според него, избраните кметове на първи тур ще са по-малко, отколкото през 2019 г.

„Има доста кметове, които са популярни, но са вече 12-16 г. начело на градовете си и това води до умора. Смятам, че революционна промяна в картата на местната власт няма да има. И не защото ГЕРБ е в най-добрата си кондиция за местни избори, но те имат няколко предимства пред останалите. Първо, нямат срещу себе си голям и сериозен опонент. ПП-ДБ са по-малка партия на национално ниво, а електоратът им е концентриран най-вече в столицата и в няколко големи областни града. В по-малките общини почти ги няма. Нямат и действащи кметове и развити структури по места. ГЕРБ има всичко това. Затова в голяма част от общините вероятно ще се запази статуквото на местната власт“, прогнозира Димитър Ганев.

„Много е важно също, че ГЕРБ успяха преди местните избори да излязат от изолацията, в която бяха три години. Ако още бяха в разделението “статукво - промяна”, партията нямаше да има възможност да расте между двата тура, а формулата щеше да е “всички срещу ГЕРБ”. Сега това го няма. Да речем, че в дадена община ГЕРБ излиза на балотаж срещу ПП-ДБ и извън него остават кандидатите на “Възраждане”, БСП, ИТН. Те едва ли ще подкрепят кандидата на ПП-ДБ. Вероятно голяма част ще си останат вкъщи, но дори да излязат, ще е, за да накажат някой кандидат. Симпатизантите на тези партии няма да отидат до урните, защото харесват някой кандидат. А ще гласуват “срещу”. Тук борбата не е за симпатията, а за това кой ще бъде по-малко несимпатичен. А ГЕРБ излезе от ситуацията да се гласува задължително срещу него“, каза анализаторът от „Тренд“.

Той прогнозира по-ниска активност, отколкото на миналите местни избори, защото последните 3 г. имаше 5 парламентарни избори, а това води до електорална умора. Освен това няма нов голям играч на терена, който да мотивира хората да гласуват.

Една пета от упражнилите правото си на глас решават в последните няколко дни или в самия изборен ден за кого ще гласуват. В различни общини може да се създаде електорална вълна в подкрепа на някой кандидат, а това често води до обрати. Така че тезата, че има предрешени битки, не почива на сериозна база, категоричен е той.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Димитър Ганев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати