Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Президентът реши да играе контра и по-скоро остана в политическата периферия

Политика

Димитър Ганев: Президентът реши да играе контра и по-скоро остана в политическата периферия

Димитър Ганев: Президентът реши да играе контра и по-скоро остана в политическата периферия - Tribune.bg
Снимка:

Ген. Мутафчийски е с изключително висока обществена подкрепа, заяви политологът

Оценката за работата на Оперативния щаб остава висока, а ръководителят му ген. Венцислав Мутафчийски има изключително висока обществена подкрепа. Това сочи проучване на „Тренд” , изготвено по поръчка на „24 часа”. То е направено в периода 1-5 май 2020 г. Проведени са 988 ефективни интервюта по телефона с хора на възраст 18+.

Проучването на общественото мнение беше представено от политолога Димитър Ганев от „Тренд” пред Нова тв.

Той коментира още, че в началото на пандемията у нас се е наблюдавала вътрешна консолидация пред външната заплаха. Имало е силна подкрепа за щаба и правителството, които олицетворяват държавата и всичко онова, което тя прави, за да ограничи заразата.

На въпрос къде е президентът Румен Радев в цялата тази ситуация, в която се намираме и до каква степен той печели от челните сблъсъци с премиера, той посочи:

„Въпросът е, че нямаше консолидация между институциите. Понеже хората привидяха щаба и правителството в ролята на тези, които вземат решенията и ограничават заразата, президентът реши да играе контра на това, въпреки началните опити за някакъв определен консенсус и по-скоро остана в политическата периферия. Не мога да кажа, че е спечелил нещо в момента".

Той обясни, че дали това доверие към ген. Мутафчийски ще бъде ползвано за политическа стъпка, зависи от две неща – дали ще се задържи толкова високо и дали самият Мутафчийски има желание за политическа кариера.

„В момента, в който няма епидемия, ще видим реално каква политическа величина е ген. Мутафчийски”, категоричен е Димитър Ганев.

Освен това, той обясни, че през последните месеци са се оформили две позиции – на хора, които имат симпатии към концепцията на ген. Мутафчийски, и на онези, които ясно заявяват положително отношение към тезата на доц. Мангъров.

„И в медиите, и в социалните медии се вижда доста ясно разделение между хората и те доста пламенно и ентусиазирано подкрепят едната или другата теза. Нарекох ги условно две партии – на Мутафчийски и Мангъров. Ако го нямаше Мутафчийски, нямаше да има и партия на Мангъров. Мангъров е възможен въобще заради успехите на Националния оперативен щаб”, смята Димитър Ганев.

В заключение Димитър Ганев обясни, че през последните два месеца са имали много мощен ръст в обществената подкрепа към правителството. Според него то трябва да се старае да не губи рейтинга си, защото от здравната криза, ще преминем в икономическа и тогава ще е много трудно да си опази добрия рейтинг от сегашния момент.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети