Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: „Промяната” е опряла електорален пистолет в челото на Христо Иванов

Политика

Димитър Ганев: „Промяната” е опряла електорален пистолет в челото на Христо Иванов

Димитър Ганев: Промяната е опряла електорален пистолет в челото на Христо Иванов - Tribune.bg
Снимка:

„Ако има някаква новина от парламента в последните дни, тя е свързана най-вече с разкъсването на единния доскоро блок около „Продължаваме промяната”, БСП и „Демократична България”. Искрите между Петков и Нинова са съвсем ясно видими“. Това коментира пред „24 часа“ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Според него конфликт е напълно логичен, защото ПП рязко навлезе в лявото пространство с подчертано социална реторика и БСП гледа силно ревниво на това.

„Подобно позициониране на ПП може да се окаже нов етап в пренареждането на българското политическо пространство, в което „Продължаваме промяната” да заеме мястото на лявата, прогресивна, либерална партия от западен тип. БСП несъмнено отстъпи това поле с потъването в по-скоро консервативни послания в последните няколко години“, прогнозира Ганев.

Той не показа оптимизъм за кабинет и обясни, че Петков и Василев в последните няколко месеца позиционираха партията си почти изцяло на анти-ГЕРБ основа.

„Хайде, представете си сега, ако Петков и Василев утре започнат да говорят за компромис с ГЕРБ в името на каквото и да било. Ами това е катастрофа за тях. Просто на следващия ден половината им електорат, ако не и повече, ще ги напусне. Да видим как стои въпросът при ГЕРБ. Представете си коалицията „Рашидов” да направи кабинет: ГЕРБ с БСП, ДПС и “Български възход”. Това дали ще се хареса на избирателите на ГЕРБ? Не мисля. И представете си, че тази коалиция, която хич няма да бъде популярна и ще тръгне без сериозен кредит на доверие, ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа обстановка на нарастващи цени и по-високи сметки за комунални услуги само след 2 месеца. Всичко това по-малко от година преди местните избори. Изборите, които са най-важните за всички партии, защото местната власт дава онази основа на всяка партия, която може да те направи устойчив политически субект. А какъв ще е крайният резултат на местни избори при една такава коалиция, управлявала вече година? ГЕРБ ще подари победата на „Продължаваме промяната”. Ще позволи на Петков и Василев да влязат мощно в големите български общини, да се разгърнат организационно, да укрепнат по места и после спокойно и сигурно да атакуват централната власт. Защо ГЕРБ да се впусне в тази авантюра?“, обясни Димитър Ганев.

Според него ДБ може да легитимира и да направи едно управление на ГЕРБ приемливо, но двете партии нямат достатъчно гласове.

„Друг проблем в една такава конструкция е, че „Продължаваме промяната” е опряла електорален пистолет в челото на Христо Иванов. Една евентуална непопулярна коалиция с участието на „Демократична България” ще доведе до преливане на повече от половината им гласове към партията на Петков и Василев. Защо му е на Христо Иванов да го прави това? За „Демократична България” единственият вариант на участие в управление с ГЕРБ в това Народно събрание е, ако „Продължаваме промяната” също е вътре“, категоричен е политологът.

По думите му след още едни избори дори резултатите да са сходни, няма да сме в същата ситуация, защото общественият натиск за съставянето на редовен кабинет ще бъде изключително силен.

„И както днес се говори за „червени линии”, така след нов предсрочен вот тези принципни позиции „никога с този, никога с онзи” няма да са популярни, защото ще изглеждат като риск да вкарат страната в тежка и трайна политическа криза, от която не се вижда изход. В една такава нова ситуация след още едни предсрочни избори и партиите ще са по-сговорчиви, и електоратите ще бъдат по-толерантни към нетрадиционни действия на техните лидери“, вярва той.

Димитър Ганев не очаква размествания, ако се позволи гласуване и с хартия.

„Факт е, че една част от избирателите при отпадането на хартиеното гласуване бяха дистанцирани от изборния процес. Това са основно по-възрастни хора, които никога в живота си не са ползвали подобен тип технология. Не използват нито компютър, нито смартфон, нито банкомат или нещо подобно. И не че машинното гласуване е трудно. Тези хора чувстват притеснение от подобно гласуване. Правили сме групови дискусии на тази тема и този тип избиратели казват просто, че не искат да се излагат в секцията пред други непознати хора с това, че не могат да боравят с такъв тип устройства. По друг начин казано - с машините въведохме технологичен ценз“, предупреди той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати