Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Служебният кабинет може да компрометира „изчегъртването"

Политика

Димитър Ганев: Служебният кабинет може да компрометира „изчегъртването"

Димитър Ганев: Служебният кабинет може да компрометира изчегъртването - Tribune.bg
Снимка:

Отсъствието на Трифонов от листите ще предизвика лек отлив на гласове за ИТН

Служебното правителство допусна много сериозна политическа грешка, която може да компрометира цялата линия на изчегъртване, коментира пред Дир.бг политологът Димитър Ганев. По думите му грешката е уволнението на проф. Кантарджиев, което бе прието като лична вендета и несправедливост и може да доведе до загуба на част от подкрепата.

„Служебното правителство встъпи във власт точно преди месец. Още толкова време остава и до предсрочните избори на 11 юли. За този период съставеният от президента Радев кабинет получава разнопосочни оценки - от одобрение за оздравително прочистване до обвинение за целенасочено изчегъртване“, припомни Ганев. Политологът очерта и политическата линия на кабинета на президента Радев - ревизията на предишното правителство и изчегъртването.

„До голяма степен това е нормално от гледна точка на факта, че Радев получава цялата власт и иска да нанесе удар върху своя основен политически опонент Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ“, посочи политологът от „Тренд“. Според него по Конституция основна задача на служебния кабинет е реализацията и провеждане на предсрочни парламентарни избори, но точно в това направление се виждат пробойни и голям проблем при доставката на машини.

„Има два основни риска - единият е гласуването в чужбина, а другият риск е с това дали ще има затруднения при вота в по-големите секции на страната, където може да се образуват опашки. Това може да доведе до демобилизация на част от избирателите, които могат да решат, че заради прекаленото струпване на хора няма да упражнят правото си на глас“, смята Ганев. Според него се забелязва ерозия в подкрепата на ГЕРБ и ръст на „Има такъв народ", но не е ясно месец преди изборите дали това е устойчива тенденция.

„Отсъствието на г-н Трифонов от листите може да доведе до някакъв лек отлив“, твърди Ганев. Политологът поставя на трето място БСП, тъй като ДПС ще понесе щети след санкциите по закона „Магнитски“. Той очаква Демократична България да засили интригата за четвъртото място на вота.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети