Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Социологическите данни не показват победа на БСП на евроизборите

Политика

Димитър Ганев: Социологическите данни не показват победа на БСП на евроизборите

Димитър Ганев: Социологическите данни не показват победа на БСП на евроизборите - Tribune.bg
Снимка:

Това, че някои от анкетираните са казали за кого ще гласуват, не означават, че ще отидат до урните

Социологическите данни не показват победа на БСП на евроизборите. Това посочи политологът Димитър Ганев пред ТВ Европа. Той обясни, че няма гаранция за това, че анкетираните, посочили за кого ще гласуват, в действителност ще отидат до урните.

„Традиционно в изследванията декларациите за вот на хора са много по-високи. Има престижен елемент и да кажеш, че ще гласуваш“, обясни Ганев.

"След края на европейското председателство, ГЕРБ беше с няколко пункта над БСП. Заради липса на линия на нов сюжет, имахме 3 месеца последователен ерозия в доверията към управляващите. Дали това ще бъде произведено в Европейските избори, аз съм скептичен. По-скоро си мисля за различен резултат от този на Тренд и АФИС. Избирателната активност е на декоративно ниво. Малко над 3 млн. декларират, че ще гласуват на евровота, който обаче е специфичен", коментира още той.

"През 2014 г. действителните гласове бяха 2,2 млн. Не виждам защо да си мислим, че те ще се вдигнат с 30%. На предишните избори имахме три нови субекта, като "България без цензура". В момента не виждаме да се задават подобни нови партии. При такава ниска избирателна активност, се очертават 2 пъти по-ниски резултати. Важно е в какво състояние са структурите на партиите по места. Някои може да съществуват, но не знаем дали са активни, имат ли финансов ресурс за кампания, което социологията не може да хване. Трябва да се предвиди и динамичният политически процес и как се позиционират партиите. Не изключвайте скандали през следващите месеци", каза още Ганев, цитиран от faktor.bg. 

"Обвинението на Елена Йончева ще подейства мобилизиращо на БСП. Вероятно тя ще води листата за евроизборите. Цветан Цветанов отправи много важно послание в НДК - че от това как ще се справят местните структури, ще зависи и как ще бъдат подредени листите на местните избори", каза още социологът. "Корнелия Нинова много добре си дава сметка, че популистките послания много по-добре се възприемат от електората ѝ. Ако БСП иска да привлече групи, които са извън твърдите си ядра, трябва да послуша посланията на ПЕС. Повечето българи са положително настроени към европейските ценности. Въпреки щетата, която беше нанесена на Сергей Станишев около "Истанбулската конвенция", той все още запазва сериозно доверие сред избирателите на БСП", отбеляза Ганев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

К.Анкова Поредните измишльотини на комунистите
29.01.2019 14:03 / Отговор
А. Доган Поредните измишльотини на герберастите.. Вижте само пред коя ТВ е
29.01.2019 16:46 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети