Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Марков: ЕК ни каза, че от последния ѝ Доклад досега нищо не е направено

Политика

Димитър Марков: ЕК ни каза, че от последния ѝ Доклад досега нищо не е направено

Димитър Марков: ЕК ни каза, че от последния ѝ Доклад досега нищо не е направено - Tribune.bg
Снимка:

„Изводът е, че това време е загубено, а резултатът е абсолютен застой”, смята директорът на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията

„Основното нещо, което Европейската комисия ни казва, е, че от последния ѝ Доклад досега нищо не е направено. Изводите (в новия Доклад на ЕК - б.р.) са същите, дори на малкото места, където има минимален прогрес, като внасянето поне на законопроекта за Антикорупционната комисия, пак има отбелязване, че Комисията все пак очаква да види ефективните резултати от тези реформи, тъй като явно сами по себе си те не са в състояние да я убедят, че са годен механизъм да дадат положителни резултати”, заяви пред БНР Димитър Марков, директор на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

„За мен изводът е, че от последния Доклад на ЕК до новия - времето е загубено. Няма никакъв напредък по нито една от четирите теми, въпреки че през това време се смениха няколко парламента, имаше правителство с антикорупционна политика, заявена като приоритет, но резултатът е един абсолютен застой”.

Като основни причини за това експертът посочи политическата криза, през която мина страната и каквато отново се задава, но и „изключително сложната коалиция, която се озова на власт след последните парламентарни избори - тромавите механизми за вземане на решения, неясните интереси на всяка от политическите формации, видима липса на воля във всички коалиционни партньори да се борят с корупцията”.

Марков подчерта, че ЕК отбелязва в Доклада закриването на специализираните съдилища, но с уговорката, че очаква да види дали това ще доведе до очакваните положителни резултати, или няма да е контрапродуктивно.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЕК, доклад
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети