Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Стоянов: Украйна поиска боеприпаси, бронетанкова техника и ракетни комплекси

Политика

Димитър Стоянов: Украйна поиска боеприпаси, бронетанкова техника и ракетни комплекси

Димитър Стоянов: Украйна поиска боеприпаси, бронетанкова техника и ракетни комплекси - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на отбраната на Украйна поиска нещо конкретно, което не е залегнало в договора и с което ние не разполагаме, и няма как да бъде предоставено. Не разполагаме с достатъчно количества. Не става въпрос за C-300. Става въпрос за боеприпаси. Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Двата двигателя МиГ-29 са ремонтирани в Полша и са летели на полските самолети, така че те са свалени от самолет на полските военновъздушни сили и ни ги предоставят в състояние готово за използваме.

Колко ще струва това, министър Стоянов не пожела да коментира, тъй като е класифицирана информация по искане на полската страна.

Другите четири двигателя, за които има вероятност да бъдат ремонтирани от Полша, той каза: „За цена няма как да бъде коментирано, прекалено е рано. Да, могат да бъдат ремонтирани по уверение от полската страна, така че очаквам, ако се стигне до договор, това да се случи до средата на август, началото на септември да имаме още четири двигателя, но това е прогноза.“

По думите му разговорите с полската страна вървят доста тежко и бавно.

От страна на САЩ страната ни няма отговор за самолети F-16 на лизинг втора ръка и страната ни ще търси заместващи самолети от Франция, от Швеция или от Израел. Но Димитър Стоянов отбеляза, че това, което предоставено като информация от Израел, не е подходящо. „Очакваме много по-солидна оферта от израелска страна, с по-голяма конкретика, но по същия начин очакваме информация и от Франция, и от Швеция“, подчерта той и добави, че ако нямаме предоставена такава информация, няма как да бъде направен анализ дали можем да си го позволим, или не като финансов ресурс.

„Моето предпочитание е да има самолет на изтребителната авиация и ние да си охраняваме сами въздушното пространство, няма значение какъв е типът. Военновъздушните сили са ме уверили, че имат възможности да осигурят и инженерно-технически, и летателен състав, ако типът самолет е различен“, каза министърът на отбраната и посочи, че естествено би било по-лесно, ако имаме F-16 втора ръка.

По отношение на военната помощ за Украйна, той каза, че това, което е предоставило Министерството на отбраната, е на стойност малко над 7 милиона и става въпрос за каски и бронежилетки още по време на редовното правителство. „От нас бяха предоставени медицински китове – 350 броя, и 5000 броя зимни облекла със съответните обувки“, заяви Стоянов, като допълни, че е оказана и помощ, включително за осигуряване на украинските граждани на територията на България, което възлиза общо на над 500 милиона.

Министър Стоянов съобщи още, че не са ремонтирани танкове, а за бронетанковата техника той отбеляза, че трудно би станало тя да бъде доставена в България, за да се ремонтира и след което да бъде върната на Украйна. „Тези хора, които работят с тази техника, много добре знаят, че преди да се поеме ангажимент за ремонт, трябва да се оцени състоянието на самата техника и чак тогава да се определи и цена, и въобще какъвто и да е ангажимент. Не сме получили заявка от украинска страна, не сме ремонтирали такава техника“, категоричен е той.

Не мога да направя прогноза как ще работи НС. Виждаме, че част от политическите партии са влезли в някаква предизборна реторика – коментират неща, които определено не отговарят на действителността, включително и за моето посещение в Украйна, че разбира те, министърът на отбраната е там, за да договори допълнителен износ и какво ли още не. Искам да уверя, че МО не изнася въоръжена техника. Трудно ми е да предскажа дали НС ще обърне внимание на нашето предложение за промяна в споразумението. Това не е блокиране. Напротив, това е една откритост, която част от партиите пожелаха от парламента, така че ние сме открити в това отношение и по никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата – парламента. Няма как да бъде взето такова решение без парламента. В същото време беше сезиран и Конституционният съд и ние ще изчакаме решението на Конституционния съд.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети