Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Узунов: Използването на СРС е било на законово основание

Политика

Димитър Узунов: Използването на СРС е било на законово основание

Снимка:

Когато олигарх е подслушван и говори с кандидат-депутат, кой е подслушван, попита съдията

„Ако вие сте олигарх и бягате от правосъдието и спрямо вас е повдигнато обвинение, а аз съм кандидат-депутат  от друга партия  и спрямо вас е използвано СРС и аз говоря с вас, кой е подслушван? Аз или вие?“. Това попита в сутрешния блок на bTV Димитър Узунов, бивш представляващ Висшия съдебен съвет по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев.

Според него, за да се извлекат политически дивиденти, тази теза ще се повтаря от сутрин до вечер.

Той припомни, че в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ има адвокат, който защитава над 10 подсъдими в специализирания съд и неговите изказвания по темата трябва да се анализират в тази светлина.

По думите му не може да се заличат следите на използвано СРС, а и не всяко такова е доказателство, ако не е минало по законовия ред.

„Използването спрямо когото и да било на специални разузнавателни средства е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно“, допълни той. 

Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС-та се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода. Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави експертът.

Узунов коментира и темата за искане на затваряне на спецсъдилищата, като каза, че исканият анализ не може да се направи за два месеца.

„48 000 дела за 10 години, дори и 6 месеца е малък срок за подобен анализ. През тези 10 години и дела има 2705 подсъдими, 2300 са с осъдителни присъди, 405 - с оправдателна“, каза бившият представляващ ВСС. Той добави, че има осъдени знакови фигури - Румен Овчаров, на първа инстанция, кметицата на „Младост“, шеф на сектор в криминална полиция и други.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още