Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. До 17 януари става ясно ще има ли правителството. Изборите – евентуално в средата на март

Политика

До 17 януари става ясно ще има ли правителството. Изборите – евентуално в средата на март

До 17 януари става ясно ще има ли правителството. Изборите – евентуално в средата на март - Tribune.bg
Снимка:
Румен Радев

Румен Радев, президент

На 3 януари, вторник, в 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на „Продължаваме промяната“.

Това стана ясно в четвъртък от съобщение на „Дондуков“ 2.

Мандатът ще бъде взет от посочения за кандидат-премиер от „промяната“ Николай Денков, който към днешна дата получи ясен знак, че е изключено да набере нужната подкрепа.

Той ще има 7-дневен срок да предложи кабинет, който да бъде гласуван или да върне мандата неизпълнен. По кой точно път ще се стигне до краха на обречения втори мандат трябва да стане ясно най-късно на 10 януари.

„Конституцията“ е категорична, че срокът на третия мандат е 7-дневен, а при кой ще иде той, право на избор ще има президентът. Именно на третия мандат политиците сякаш възлагат най-много очаквания.

Преди дни лидерът на най-голямата политическа сила Бойко Борисов, демонстрира оптимизъм, че с третия мандат, особено ако отиде в „Демократична България“, има голям шанс да се направи правителство на базата на евроатлантическите мнозинства в парламента. „Ако се направи едно програмно правителство, подобно на това, което предложихме с проф. Габровски, мисля, че има шанс“, коментира той на среща по повод 16 години от основаването на ГЕРБ.

Друг сериозен претендент за последния шанс за правителство в рамките на това Народно събрание, са „Български възход“, които през цялото време зоват за компромис пред политиците. Лидерът на партията – Стефан Янев, има нескрити добри отношения с Радев и може би също би бил логичен избор от негова гледна точка.

Желание да получат мандата и да опитат да намерят съгласие не крият и ДПС, и БСП. Социалистите обаче едва ли имат шансове, тъй като президентът им заяви в прав текст, че вече няколко пъти им е давал мандат – и винаги без резултат.

При всички случаи до около 17 януари ще знаем накъде са е запътило сегашното Народно събрание. И ще го бъде ли правителството или отиваме на избори към средата на март.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети