Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. До 6 месеца социалното министерство трябва да изготви проект на Кодекс за социална подкрепа

Политика

До 6 месеца социалното министерство трябва да изготви проект на Кодекс за социална подкрепа

До 6 месеца социалното министерство трябва да изготви проект на Кодекс за социална подкрепа - Tribune.bg
Снимка:

Ще направя необходимото, за да изпълним задачите в срок, заяви Деница Сачева

До 6 месеца социалното министерство трябва да изготви проект на Кодекс за социална подкрепа, реши парламентът. Със 113 гласа „за“, 3 – „против“ и 39 – „въздържали се“ депутатите подкрепиха предложението на Искрен Веселинов и Александър Сиди от ВМРО за обединение на отделните закони от сферата на социалното подпомагане в този Кодекс.

„В последната една година законът за социалните услуги е една от горещите точки в нашето общество, много хора излизаха на протест, което наложи и неговото отлагане за корекции в текстовете. Ние разбрахме, че проблемът е фрагментираното законодателство в тази сфера. Не се знае кой и откъде получава помощи в страната, няма и информационна система за тази цел“, изтъкна пред колегите си Александър Сиди от ВМРО.

„Брашно хвърлят, мъгла правят“, коментира предложението Павел Шопов от Атака.

От БСП обвиниха управляващите в неконсенсусно законодателство. „Средствата за социални услуги са малко и хората смятат, че се разпределят несправедливо. Подкрепата трябва да достига до тези, които се нуждаят най-много. Непрекъснато се правят промени, за да се запушват дупки“, подчерта от трибуната социалистът Георги Гьоков.

По повод упреците му, че три години мнозинството се занимава с проблемите на социалното подпомагане под обществен натиск, съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов възрази, че 30 години БСП непрекъснато променят законите в тази сфера.

„Ние се опитваме да решим един проблем, който се решава с кръпки в законите. Така склонните към паразитизъм групи получават една камара помощи и никой не знае какво получават накрая. Да се окаже, че е по-добре да не работиш, а да висиш на социалната система. Мисля, че има достатъчно смелост в управляващото мнозинство да го променим. Не се опитвайте в трите години да вместите всички пороци на социалното законодателство, защото то се е извращавало дълги години, за да бъде това, което е в момента“, посочи Веселинов.

В отговор Георги Гьоков отбеляза, че БСП не е отговорна за последните 30 години. Той си позволи и персонални нападки към колежката си Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„По повод персоналните нападки, че законът не е бил готов 2016 г. напомням, че от 42-то Народно Събрание не съм била председател на социалната комисия. Този проект на Закон за социалните услуги е дело на експерти от страна на различни ведомства под ръководство на МТСП. Предсрочно се прекрати мандата на 43-то Народно Събрание през февруари 2017 г. Този дебат е необходим и навременен“, уточни депутатката от ГЕРБ.

Хасан Адемов от ДПС, който ръководи социалната комисия на парламента декларира, че от Движението също ще подкрепят създаването на Кодекс за социална подкрепа.

„Над 14 млрд. лв. са заделени тази година в бюджета за социално подпомагане. Това е 11.7% от разходите на бюджета на страната. Този 6 месечен срок е препоръчителен. Скептично съм настроен, защото са необходими широки обществени дискусии“, призна Адемов.

В заключение, след като депутатите дадоха 4-месечен срок на социалното министерство за анализ на законодателството в сферата на социалното подпомагане и 6 месеца, за да предложи на парламента Кодекс за социална подкрепа, министърът на труда и социална политика Деница Сачева прие предизвикателството.

„Сроковете са амбициозни, но мащабите на проблемите са сериозни и си струва до края на годината да се направи промяната, за да не се превръща социалната политика в обект на улична демагогия. Ще направя необходимото, за да изпълним задачите в срок, ако ни се възложат“, обеща социалният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Пенсионер Само да не се окаже,че пак ще настроят едни пенсионери срещу други.Патриотите си гонят обещанието за 300 лева минимална пенсия,което не е лошо , но не и когато на два пъти , хора с най-малък принос към осигурителната система , получават двойно по-голямо увеличение от коректните , които са се осигурявали на реалните си доходи.Като ще ограничавате паразитиращите върху социалните системи, време е да определите реалните пенсии , а до 300 лева да бъдат социални помощи.Този,който е прецаквал държавата, да ходи да се реди за леща и фасул- иначе няма управия.
25.06.2020 18:32 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети