Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промени в Конституцията

Политика

До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промени в Конституцията

До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промени в Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промени в Конституцията. Днес Конституционната комисия в парламента проведе първото си заседание и очерта основните цели за промени в основния закон. Все още има различия между отделните политически групи, едното е по отношение на статута на служебните правителства, а другото за мандатността на общинските кметове.

„Всички мисля, че имаме съгласие, че трябва да изпълним стандартите по отношение на съдийския съвет и съответно прокурорския съвет. Така че съдиите да имат самостоятелност и независимост, а по отношение на наказателното правосъдие и прокуратурата да има повече обществен контрол“, каза Екатерина Захариева, народен представител от ПГ на ГЕРБ – СДС, цитирана в БНТ.

Партията счита, че инспекторите от Инспектората на Висшия съдебен съвет трябва да има правото, но и задължението да не се връщат, след като изтече техният мандат в органите на Съдебната власт.

Втората група промени са свързани със статута на служебното правителство.

„При предсрочно прекратяване на мандата на правителството и ако не се получи съгласие за избор на ново редовно правителство, правителството в оставка да продължи да изпълнява функциите на служебно правителство. Като тук следващият акцент, който е изключително важен, че се намалява периода, в който страната остава без действащ парламент. Ние предлагаме това да е 1 месец, а не както е сегашното положение - 2 месеца“, каза Надежда Йорданова.

Има съгласие, обаче по предложението действащият парламент да се разпуска месец преди изборите и така да се осигури непрекъсваемост на работата на Народното събрание. На този етап съгласие да се ограничат мандатите на кметовете на два няма.

От ГЕРБ - СДС казват, че няма да подкрепят такъв текст. От „Възраждане“ се обявиха против.  От БСП пък обещават да бъдат градивни, а дали ще бъдат солидарна част от конституционно мнозинство зависи от конкретните текстове, които ще бъдат предложени.

„Наистина има въпроси, за които си струва да се помисли и да се говори по-сериозно, но има и такива, които не са в дневния ред на обществото. След като бъде представен, както заявиха законопроект, ще вземем отношение и ще изразим становището си с аргументи и професионално“, каза Мая Димитрова, народен представител от ПГ на „БСП за България“.

ДПС днес запазиха мълчание. Какво е становището на ИТН не стана ясно, защото от партията на Слави Трифонов отказаха участие в комисията.

Председателят на Комисията е амбициран проекта за промени в Конституцията да получи подкрепата на минимум 180 народни представители.

„Тук не може да има партиен диктат, не може да има индивидуална воля. Струва ми се, че всички трябва да бъдем „оперирани от его“, че аз ще кажа какво ще пише в Конституцията. Това би бил най-погрешният подход", каза Радомир Чолаков.

Към комисията ще работи и експертен съвет от преподаватели по Конституционно право и бивши конституционни съдии.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети