Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. До вторник пускат вода в язовир „Студена“ от Владайския канал

Политика

До вторник пускат вода в язовир „Студена“ от Владайския канал

До вторник пускат вода в язовир Студена от Владайския канал - Tribune.bg
Снимка:

Регионалният министър иска по-ограничен воден режим за Перник

Надявам се до вторник ВиК да изпълни всички необходими мероприятия и да отклони част от водата от Владайския канал в язовир „Студена", заяви на парламентарен контрол регионалният министър Петя Аврамова. Все още не са готови резултатите от втората проба на водата от яз. Долна Диканя.

„Ако водата е с добри качества това ще е дългосрочният вариант за снабдяване. До понеделник очакваме два варианта от различни експерти с мерки и дейности. Ще бъдат разгледани от експертен съвет“, обяви регионалният министър.

Според Аврамова кметът на Перник трябва да смени водния режим.

„Вече е предложен нов, от 16.00 до 22.00 часа, така че вечер хората в Перник да имат вода. ВиК мрежата е на решето с 40 аварии, не искам с хидравличните удари да предизвикваме изкуствено аварии, както и да губим вода", заяви министърът и обяви, че очаква решението на кмета Станислав Владимиров.

Регионалният министър изтъкна и своите опасения, че при тази загуба на вода, която в момента се генерира, язовир „Студена“ няма да издържи до април.

По време на парламентарния контрол Аврамова коментира, че дълги години не са правени ремонти на мрежата, което е основата причини за влошеното водоподаване. Отпуснатите 2,7 млн. лева от правителството ще отидат за пречиствателна станция, проектът на ВиК дружеството ще се актуализира за т. нар. "утаители" за гарантиране на качеството но питейната вода.

В дългосрочен план за намаляване на загубите ще се разчита на 22 млн. лева европейски средства по ОП "Околна среда".


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Перник

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати