Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Добрев с прогноза: Делът на „Булгаргаз” пада наполовина и бизнесът за милиарди отива при 2-3 посредника

Политика

Добрев с прогноза: Делът на „Булгаргаз” пада наполовина и бизнесът за милиарди отива при 2-3 посредника

Добрев с прогноза: Делът на Булгаргаз пада наполовина и бизнесът за милиарди отива при 2-3 посредника - Tribune.bg
Снимка:

„Очаквам до края на годината или в началото на следващата делът на „Булгаргаз” да е паднал наполовина и този бизнес за милиарди да е взет от 2-3 посредника в продажбата на газ“. Това заяви в интервю пред 24 часа бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Пазарният дял на „Булгаргаз” в момента е 95%, обясни той. „И то не защото няма конкуренция, но условията на конкурентите, на посредниците са по-лоши, отколкото на „Булгаргаз”. И затова целият бизнес купува от държавната компания. Управляващите смятат “Булгаргаз”, дано не го направят, да има две роли - едната на обществения доставчик, другата - за свободен пазар. Това очаквам да се случи с цел да се облагодетелстват няколко посредника, каквито имахме до 2012 г. Неведнъж съм казвал, че тогава с много усилия сключихме директни договори с “Газпром експорт”, махнахме посредниците и цената падна с 22%. Когато държавата преговаря, тя дава гаранции на доставчика и се получават много по-добри цени, отколкото при частника“, категоричен е политикът от ГЕРБ.

Той разказа на какво се дължат съмненията около сделките с газ на новото ръководство на компанията.

„И те не са само за едната сделка за 3 секунди. Първото е около обема на търгувания газ - 37 000 мегаватчаса е 20 пъти повече от нормалния излишък за топъл ден, или за събота и неделя. Другото съмнение е, че те не са намалили заявката към “Газпром”, не са намалили заявката за теглене на газ от Чирен, съмнението е, че този излишък не е невъзможност да се прогнозира потреблението, а е с цел да бъде продаден. За едната сделка новият директор на “Булгаргаз” си призна, че е сключена с фирмата, в която той е работил до предния ден. Но това не е единствената сделка, за съжаление, тази информация се засекрети. Хубаво е да питате дали има други свързани лица.  Не мога да ви кажа, но питайте, отговорът е интересен. Има ли други свързани лица и те в момента в правителството ли са? Не мога да кажа повече от това, за съжаление. Обмисляме с колегите да водим дела, за да има шанс съдът за разпореди, че това е информация от обществен интерес, и да свали засекретяването, което беше направено в енергийната комисия“, закани се Добрев.

„Високите цени на енергийните ресурси рефлектират в два пъти по-висока инфлация у нас, отколкото е в ЕС. Основният проблем е високата инфлация, която според мен ще е двуцифрена за февруари. Тя ни отдалечава от еврозоната и прави така, че хората да обедняват. Резултат от липсата на адекватни компенсации на цените на енергийните ресурси е това, че хората обедняват от високите цени в магазините“, обясни Добрев.

Според него голямата разлика между България и Европа идва от адекватните компенсации, които дават там.

„Ако бяха дали компенсации от 400 лв., или пълни, каквато дадоха на ерепетата, инфлацията в България нямаше да е в такива размери. 75% от парите от скъпия ток отиват в държавните предприятия, това е делът им в енергетиката. Очакваната печалба на АЕЦ „Козлодуй” е 3 млрд. лв. Нищо не пречи на управляващите да разпределят дивидента на атомната централа към бюджета и през него да дадат пълна компенсация на бизнеса“, категоричен е бившият министър.

„Проблемите в енергетиката са сложни и е добре да се търси компромис в интерес на цялото общество. Сега, каквото и да предложим, управляващите го отхвърлят, защото е от нас. Предлагаме идеите ни да ги внасят те, ако така ще бъдат приети. Давам пример - миналата седмица в петък последната точка беше предложението ни за компенсации със 100%, както е при ерепетата, на обществените организации - общини, църкви, училища и др.“, обясни Добрев.

Според него е изключено да се ограничи износът на ел енергия.

„Износът не може да се ограничи, защото няма основание за това. Ние сме единен пазар с ЕС. Kакто не можем да ограничим износа на картофи, така не можем да го направим и с електроенергията. Не разбирам защо ще се подкрепят веита с батерии, след като без никаква подкрепа на държавата в ЕСО има към 15 000 мегавата заявени мощности за присъединяване, при положение че могат да бъдат присъединени към 3000-4000 мегавата - толкова е капацитетът на мрежата. Ясно е, че този пазар прегрява, защо тогава предвиждат за него субсидии? Освен ако целта не е да купим батерии. Големият проект на правителството в плана са 6000 мегаватчаса батерии. Това означава, че те ще купят батерии, които ще консумират 1000 мегавата и ще се зареждат в продължение на 6 часа, за да постигнем 6000 мегаватчаса. Тоест 6 часа ги зареждаме, 6 часа ги разреждаме. Ако направим язовир “Яденица” като втория изравнител на ПАВЕЦ “Чаира”, там ще получим допълнително място за съхранение на 800 мегавата, и то неограничени във времето, може събота и неделя да се зарежда тази голяма “батерия” и цяла седмица да покрива пиковете. Това е много ефективно решение, много по-дългосрочно - над 100 години, и в пъти по-евтино, защото проектът “Яденица” е за около 200 млн. евро, докато батериите ще са вероятно за 1 млрд. евро. Ние ще го дадем този милиард и след 5 г. няма да го имаме, защото животът на батериите ще е свършил. Освен това те трябва да се рециклират, а това е много по-скъпо, отколкото да се произведат нови. След 5 г. ще имаме още един проблем“, каза Делян Добрев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Делян Добрев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети