Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки внесе законопроект за създаването на доброволни отряди към МВР

Политика

Джамбазки внесе законопроект за създаването на доброволни отряди към МВР

Джамбазки внесе законопроект за създаването на доброволни отряди към МВР - Tribune.bg
Снимка:

Ангел Джамбазки призова политиката на правителството да е за недопускане на нелегални мигранти, а не да се строят повече центрове

Доброволни отряди към МВР да могат да наблюдават за спазване на реда в селата, но и да помагат на границата, ако има мигрантски натиск. Такъв проект на промяна в Закона за МВР внесе днес евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в деловодството на парламента.

„В качеството ми на български представител в ЕП ще внеса в деловодството на Народното събрание предложението, което беше прието на първо четене в миналото Народно събрание, а именно предложение за промяна на Закона за МВР“, обяви Ангел Джамбазки.

Идеята за доброволческите отряди на ВМРО е още от 44-ия парламент. Законопроектът дори се превърна в един от препъни камъните в управляващата тогава коалиция на ГЕРБ и патриотите. Предложението за създаването на доброволните отряди всъщност бе одобрено от ГЕРБ в ресорната комисия с уговорката доброволците да нямат право да задържат провинилите се до идването на полицията, както бе заложено тогава в проекта. Предвиждаше се обаче да им се разреши да проверяват лични документи. Именно срещу това в пленарната зала скочиха от БСП, а ДПС пък видя връщане на шпицкомандите. Промените пък не успяха да минат.

„Предложението регламентира създаването и дейността на доброволни формирования, които да подпомагат МВР. Този проект на закон беше гласуван веднъж, но под натиска на ДПС не се случи влизането му в сила“, коментира Джамбазки пред журналисти в парламента.

„Мотивите за това предложение са - на първо място задаващата се мигрантска криза, необходимостта от защита и охрана на държавната граница. Разбира се такива формирования могат да бъдат полезни и да помагат в случаи на пожари и други“, продължи той. Джамбазки подчерта, че в тези отряди могат да участват хора със завършено образование, психически и физически здрави.

Те ще се водят на отчет в МВР, който ще може да ги привиква при нужда, където трябва. Те могат да бъдат използвани за това да наблюдават границата или всички дейности, които не са свързани с боравенето с каквото и да било оръжие, обясни още Джамбазки.

„Това ще бъдат хора, които ще имат функции да информират, оповестяват и да подпомагат дейността на министерството, без да носят оръжие“, допълни той.

По думите на евродепутата предвид наближаващата вълна от мигранти трябва да се провери дали оградата по границите е здрава и армията да се приведе в пълна бойна готовност. Джамбазки призова и политиката на правителството да е за недопускане на нелегални мигранти, а не да се строят повече центрове, в които те да бъдат настанявани.                                            


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети