Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки внесе законопроект за създаването на доброволни отряди към МВР

Политика

Джамбазки внесе законопроект за създаването на доброволни отряди към МВР

Снимка:

Ангел Джамбазки призова политиката на правителството да е за недопускане на нелегални мигранти, а не да се строят повече центрове

Доброволни отряди към МВР да могат да наблюдават за спазване на реда в селата, но и да помагат на границата, ако има мигрантски натиск. Такъв проект на промяна в Закона за МВР внесе днес евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в деловодството на парламента.

„В качеството ми на български представител в ЕП ще внеса в деловодството на Народното събрание предложението, което беше прието на първо четене в миналото Народно събрание, а именно предложение за промяна на Закона за МВР“, обяви Ангел Джамбазки.

Идеята за доброволческите отряди на ВМРО е още от 44-ия парламент. Законопроектът дори се превърна в един от препъни камъните в управляващата тогава коалиция на ГЕРБ и патриотите. Предложението за създаването на доброволните отряди всъщност бе одобрено от ГЕРБ в ресорната комисия с уговорката доброволците да нямат право да задържат провинилите се до идването на полицията, както бе заложено тогава в проекта. Предвиждаше се обаче да им се разреши да проверяват лични документи. Именно срещу това в пленарната зала скочиха от БСП, а ДПС пък видя връщане на шпицкомандите. Промените пък не успяха да минат.

„Предложението регламентира създаването и дейността на доброволни формирования, които да подпомагат МВР. Този проект на закон беше гласуван веднъж, но под натиска на ДПС не се случи влизането му в сила“, коментира Джамбазки пред журналисти в парламента.

„Мотивите за това предложение са - на първо място задаващата се мигрантска криза, необходимостта от защита и охрана на държавната граница. Разбира се такива формирования могат да бъдат полезни и да помагат в случаи на пожари и други“, продължи той. Джамбазки подчерта, че в тези отряди могат да участват хора със завършено образование, психически и физически здрави.

Те ще се водят на отчет в МВР, който ще може да ги привиква при нужда, където трябва. Те могат да бъдат използвани за това да наблюдават границата или всички дейности, които не са свързани с боравенето с каквото и да било оръжие, обясни още Джамбазки.

„Това ще бъдат хора, които ще имат функции да информират, оповестяват и да подпомагат дейността на министерството, без да носят оръжие“, допълни той.

По думите на евродепутата предвид наближаващата вълна от мигранти трябва да се провери дали оградата по границите е здрава и армията да се приведе в пълна бойна готовност. Джамбазки призова и политиката на правителството да е за недопускане на нелегални мигранти, а не да се строят повече центрове, в които те да бъдат настанявани.                                              


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още