Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончев: Ако мярката 60/40 не работеше, безработицата щеше да е двойно по-висока

Политика

Дончев: Ако мярката 60/40 не работеше, безработицата щеше да е двойно по-висока

Дончев: Ако мярката 60/40 не работеше, безработицата щеше да е двойно по-висока - Tribune.bg
Снимка:

До момента не са постъпили европейски средства за справяне с коронавируса, кой каквото и да ви обяснява, заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Дали ще постъпят зависи от това дали ще бъдат приети предложенията на ЕК, в този или друг вид, обясни той.

Според него сегашното предложение е добро за Европа и България, тъй като дава шанс не само за възстановяване, но и за интензивно развитие на икономиките на страните-членки.

Въпреки че имаме по-голям брой случаи на коронавирус, те са ясно географски локализирани, тестването е много по-ефективно. По-скоро допускам, че мерките ще са в огнищата, каза още Дончев. По думите му сега сме в период, в който трябва да се прилагат фини ограничителни мерки.

Вицепремиерът каза, че няма икономически сектор, който да не изтъква, че е приоритетен, не изключи, че по-ниският ДДС за ресторантьори, хотелиери, книги и детски храни може да остане и като постоянна мярка. Според Дончев световната практика показва, че редуциране на ставката не води до намаляване на цената за потребителите. Ресторантьорите, например, са били честни, не са изтъквали, че ще намалят цените, а мярката ще бъде в подкрепа на бизнеса и за неговото изсветляване, тъй като не е еталон за адекватна данъчна отчетност.

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември, но спокойно може да функционира и след това, до момента има почти 16 000 заявления за 270 000 работни места.

Което по думите на вицепремиера Дончев означава, че ако мярката не работеше, безработицата ще е двойно по-висока.

Мярката ще бъде разширена, ще бъде направена по-гъвкава, като плавно във времето ще се трансформира в модел за субсидирана заетост. За някои сектори се предвижда интензитетът на помощта да бъде по-висок.

Не се изключва актуализация на бюджета, каза Дончев. Всички допълнителни мерки могат да бъдат осигурявани както на база разходи от бюджета, така и със средства по линия на кохезионната политика.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати