Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончев: Ако в този парламент се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно

Политика

Дончев: Ако в този парламент се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно

Дончев: Ако в този парламент се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно - Tribune.bg

Като смешно определи условието, поставено от ПП, че биха приели да говорят с ГЕРБ, но без нейния лидер Бойко Борисов

„Теоретично нов кабинет в това Народно събрание е възможен”, заяви пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Практически също може би е възможно да се осъществи, но зависи докога ще е отворен трансферният прозорец и какви средства в буквалния или в преносния смисъл на думата се инвестират в полза на мотивацията някои народни представители да си променят позицията”, допълни той.

Ако в този парламент успее да се сглоби нещо, то ще е изключително безпомощно, без парламентарна подкрепа, няма да може да свърши нищо и само ще отложи неизбежното.

Дончев коментира неявяването на „Продължаваме промяната” на консултациите при президента и отказа на президента да насрочи нова дата за среща. По думите му е неразбираем „този политически Едипов комплекс от страна на управляващите", т.е. опит за „ритуално отцеубийство”.

„Едва ли е нужно да припомняме, че те се появиха, създадоха се с подкрепата точно на президента". Посочи, че не е познавач на отношенията помежду им.

Категоричен е, че от ГЕРБ са отворени за разговори, стига разговорът да поражда смисъл. Като смешно определи условието, поставено от ПП, че биха приели да говорят с ГЕРБ, но без нейния лидер Бойко Борисов. Томислав Дончев се спря и на кризата в страната и заяви, че едва ли има чудодейна рецепта, с която да се излезе от тази криза. „Това е резултат от всички събития през последната година и половина”.

Правителството има одобрен План за възстановяване, но не забелязвам да е в изпълнение. Томислав Дончев припомни, че отдавна е предупредил, че това ще доведе до получаване на средства за страната ни най-рано в края на годината, а по-реалистично е да се случи в началото на следващата.

„Да не коментираме странност на бюджетната технология при актуализацията на бюджета, където близо 1,5 млрд. очакван приход от ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост ще отиде взаимообра̀зно за изплащането на пенсии. Аз такова нещо досега не съм виждал", отбеляза още той и допълни, че през следващата година от бюджета ще трябва да бъдат финансирани всички проекти, за които ще получим пари.Впрочем Планът за възстановяване и устойчивост е 1/3 от целия бюджетен ресурс, който България очаква. Редно е да водим разговори и за оперативните програми, и за Програма за развитие на селските райони, и за Фонда за справедлив преход и всички останали финансови инструменти, които към момента не се движат и не пораждат никакъв резултат”, поясни Дончев.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати