Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончев: Машинното гласуване е правилна стъпка

Политика

Дончев: Машинното гласуване е правилна стъпка

Дончев: Машинното гласуване е правилна стъпка - Tribune.bg
Снимка:

Наборната служба не тревожи много хората, смята вицепремиерът

"Машинното гласуване е правилна стъпка“, коментира пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев пред NOVA. Той е притеснен, обаче, че здравните специалисти предупреждават, че в условия на пандемия е нехигиенично един и същи тъчскрийн екран да се пипа от различен човек през 5 минути.

„Но щом има консенсус сред обществото, че машинното гласуване решава всички проблеми на изборния процес, единственото, което остава за политиците и институциите, е да се съобразят с това”, посочи Дончев.

По думите му промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението.

"С тях и с готовността да министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото", уточни вицепремиерът. Той е убеден, че трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията, тъй като след низ от напрежение промените не са само персонални. За Дончев промените в основния закон са в отговор на всички искания, не само последните няколко месеца.

"Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването ѝ. Тя е създадена преди 30 години", изтъкна Дончев. Той подчерта, че правосъдният министър Данаил Кирилов и вицепремиерът Екатерина Захариева също са взели участие в подготовката на проекта за нова Конституция.

"Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете", увери вицепремиерът. Той допълни, че относно промените има всякакви мнения, включително противоположни.

"В крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе Великото Народно събрание. Това е рамката, това е предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано", поясни Дончев.

Във връзка с идеята на ВМРО за връщането на наборната служба вицепремиерът коментира, че не това е темата, която вълнува голяма част от българското общество. Дончев беше категоричен, че когато в страната има нестабилност и протести, това ерозира доверието.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Тартаковер Повечето юристи, при това не от опозицията, определят решенията на Борисов за ВНС, както и внасянето на проект за нова Конституция, като пълна подигравка с народа. Защото народа е суверен на властта в тази държава, неговите представители, а не Тиквоний! Народа, а не той и неговата клика имат право на предложения, на решения за нещо толкова важно. Категорично се доказа, че Тиквата се изживява като монарх, който разпорежда на слугуващите му подчинени да правят едно, или друго, без да се съобразява нито с народ, нито с парламент(където пак той разпорежда на групата, като цар!?)
Затова оставка! Да се маха с безбройните си лъжи, корупция и некадърност, които ни направиха последна, омерзена и омаскарена държава. Народа все още има сили и интелект да се измъкне от тинята.
18.08.2020 10:13 / Отговор
Марчето Виж друго нещо е пРезидента, който се съобразява само с Черепа, тримата дембели и БСП...
18.08.2020 11:08

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети