Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончев: Рашков е част от предизборния процес, Радев е опасен за демокрацията

Политика

Дончев: Рашков е част от предизборния процес, Радев е опасен за демокрацията

Дончев: Рашков е част от предизборния процес, Радев е опасен за демокрацията - Tribune.bg
Снимка:

„Г-н Рашков е част от предизборния процес и участието му е фокусирано върху това да навреди основно на нас. Понасяме вреда от изказванията му. В момента президентът е едноличен господар на всички служби“. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него сегашният президент Румен Радев е опасен за демокрацията.

„Тримата основни претенденти за спечелване на президентските избори следват един и същ формат – кандидат, подкрепен от инициативен комитет, подкрепен от една или повече партии. Причините са повече от една. Първо, такъв е формата, когато действащия президент работи с инициативен комитет, опитва се да си издигне надпартийната конюнктура, в тази среда много трудно се работи с партиен кандидат. По-дълбоката причина е друга – един партиен кандидат излишно би партизирал вота“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Дончев коментира и информацията, че Николай Младенов е имал офшорна фирма.

,,Странен ми беше призивът на президента към службите. Той е едноличен господар на всички служби, така че да ги накара да си вършат работата, а не да ги призовава от телевизията“, заяви той.

„Г-м Младенов даде ясно обяснение, че въпросната фирма е регистрирана, след като той е бил министър заради намерението му да прави бизнес и доколкото той поясни, тя никога не е извършвала някакъв вид дейност. Тук остават моралните оценки, когато говорим за компании, регистрирани в юрисдикции с преференциално данъчно третиране, се движи между това колко е законно и колко е морално.“, коментира Дончев.

По думите му не е незаконно политиците да имат офшорки, но поради изискванията на законодателството за публичност на имуществото подобна собственост трябва да се декларира.

„Това, че с и политик и си на висока длъжност не означава, че не можеш да имаш някаква собственост, но в ушите на хората, това, че някой притежава офшорка се е превърнало в синоним, че някой крие пари. Обичайно хората са прави, но невинаги. По-големият морален проблем е друг. Ако предположим, че въпросните държави и юрисдикции са с по-добро данъчно третиране, това означа, че въпросната личност иска да плаща по-ниски данъци, отколкото плащат гражданите“, добави политикът.

Дончев отрече да има офшорка, както и че ГЕРБ има практиката да купува гласове на изборите. За предстоящия парламентарен вот той посочи, че: „да бъдем първи е едно добро начало“, а що се касае за бъдещи коалиции уточни, че това ще зависи от парламентарното присъствие.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати