Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Татяна Дончева се съмнява, че сценаристите на Слави стават за министри

Политика

Татяна Дончева се съмнява, че сценаристите на Слави стават за министри

Снимка:

Най-приемливо е да се даде подкрепа на правителство с мандат на „Има такъв народ“, но партията на Слави Трифонов не е показала желание да състави кабинет. Това каза пред bTV членът на „Изправи се! Мутри вън!“ и зам.-председател на Народното събрание Татяна Дончева.

По думите ѝ подкрепата на тяхната политическа сила зависи от състава на предложеното правителство.

„Ако съставът е твърде артистичен, ако сценаристите се наредят в Министерския съвет, ще се замисля дали това ще им е по силите. Партията на Слави Трифонов не е показала по никакъв начин желание да осъществи мандата и състави правителство“, каза Дончева.

Председателят на „Движение 21“ каза още, че си представя следващият кабинет да бъде с личности, експерти в съответните ресори.

„Избирателите очакват политиците да не им прехвърлят собствените си проблеми. Избирателите дадоха ясен знак, че искат промяна, но дадоха доверието си така, че да е трудно осъществимо съставянето на кабинет. Социологическите проучвания показват, че над 60% не искат предсрочни избори“, заяви Дончева.

Според нея хоризонтът пред едно евентуално правителство трябва да е до края на годината. За този период трябва да се промени изборното законодателство и състава на Централната избирателна комисия, смята тя.

По думите ѝ не е желателно да се стига до предсрочни избори сега, защото вотът трябва да се проведе в летния сезон. Дончева добави, че не би трябвало наведнъж да се провеждат избори за президент и народни представители.

По отношение на вчерашните спорове в парламента за изслушването на „тримата големи“ в съдебната власт, Татяна Дончева коментира, че прокуратурата трябва да се извади от съдебната система. Отхвърли обвиненията в лобизъм заради предложения законопроект с промени в НПК.

„Не всеки практикуващ юрист е лобист. Текстът не предвижда прекратяване на дела, а право на обвиняемия, след като две години е бил със статут на обвиняем и с мярка за неотклонение, да поиска делото да бъде внесено в съда“, допълни тя.  

                                                                            


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още