Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончева: Изхвърлянето на ИБГНИ от НС означава преразпределяне на мандати в полза на статуквото

Политика

Дончева: Изхвърлянето на ИБГНИ от НС означава преразпределяне на мандати в полза на статуквото

Дончева: Изхвърлянето на ИБГНИ от НС означава преразпределяне на мандати в полза на статуквото - Tribune.bg
Снимка:

Изхвърлянето на „Изправи се. БГ! Ние идваме“/ИБГНИ/ означава преразпределяне на определена порция мандати, които ще натежат не в полза на правителство на промяната, а в полза на статуквото, което да има контрол върху ситуацията, посочи в интервю за offnews.bg лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. По думите ѝ ИБГНИ няма да се включи в евентуална коалиция с ГЕРБ.

„Няма как ГЕРБ. Вие не можете да променяте модела с участие в правителството на партията носител на модела…Това са изключени хипотези. Хипотезите са само две: или ГЕРБ и ДПС вземат връх и продължават по същия начин да харчат Вашите пари, вземайки шестте милиарда по Плана за възстановяване и развитие, или връх вземат другите сили, които ровят в автомагистралите, изваждат собствениците, които си пратиха работниците да протестират с тежките машини, претендирайки, че трябва да им се плати“, смята Дончева.

Относно лидерското място на Делян Пеевски във Велико Търново тя коментира, че почетният председател на ДПС Ахмет Доган не би допуснал подобно нещо.

„Не за Велико Търново. Доган не би допуснал демонстрация Пеевски да води две листи при положение, че той е в закона „Магнитски“. Доган първите два парламента очевидно е надделял, че такива демонстрации не са необходими и че ако ДПС ще изпълнява роля на държач на конците на ИТН, това няма да се прави грубо и няма да се прави толкова явно. Сега това е ревизия на позицията на Доган, което смятам, че е проява на изхвърляне и мисля, че ще бъде наказано“, изтъкна Дончева.

Като дългогодишен политик тя подчерта, че ситуацията с ковид кризата у нас е много тежка.

„Защитата на човека, дори когато той самият не ще да положи усилия за собственото си здраве и живот, трябва да бъде моя грижа като политик! Аз съм готова да прежаля мандата, но няма да прежаля процесия ковчези, която да върви пред очите ми! Няма да я прежаля! Който каквото иска да мисли за мен“, категорична е лидерката на „Движение 21“. За Дончева „Зеленият сертификат“ е само средство за постигане на целта - защита на човешкия живот. Тя припомни и случаят в НБА, където договор на известен баскетболист не е подновен, защото не е ваксиниран за разлика от съотборниците си.

„Виждам, че голяма част от моите колеги в политиката избягват да защитават позиции, които биха подразнили една значителна част от българските граждани. Разбирам това, но когато става дума за живота и смъртта смятам, че трябва да бъдат водещи други съображения. В този ред на мисли, за мен преценката дали въвеждането на зеления сертификат, това бързо въвеждане, по-бавното въвеждане, защо не сме били предупредени от лятото имат второстепенно значение. Първостепенно има въпросът трябва ли да се постигне с всякакви мерки драстично увеличаване на ваксинираните хора“, подчертава Татяна Дончева. Тя уточни, че потърпевши от ситуацията с разпространението на ковид у нас най-вече ще са учениците.

„Аз поначало съм за това децата да ходят на училище колкото се може повече. Такива спирания от училище никак не ми харесват. Това са цели осакатени поколения“, констатира лидерката на „Движение 21“. По повод необходимостта от съдебна реформа Дончева припомни трите стъпки, които са необходими да се извървят в тази посока.  

„Закриването на специализираните съдилища, изборът на председател на Върховния касационен съд и изборът на нов Висш съдебен съвет са три напълно достатъчни стъпки на този етап в тази среда. Няма нужда да пълним главите на хората със следващите: конституционна реформа, изваждане на прокуратурата от съдебната система. Това сме им го говорили, но къде да отиде, защо там да отиде, технически как ще стане, в какъв времеви период - всичко това е за по-нататък. Не сме изправени сега пред ситуацията да променяме Конституцията“, увери Татяна Дончева. Тя потвърди, че е завела иск към Тошко Йорданов от ИТН заради скандала с „500К“ – подкупът, който била предлагала на депутати от формацията, за да подкрепят правителство в 46-то Народно събрание.

„Съдя Тошко Йорданов, защото той е автор на изказването. Погрижила съм се да го съдя по начин, по който той да не може да се скрие зад имунитет. Ако някой грешно го е информирал за имунитета, това е друг въпрос…Тошко Йорданов няма да започне да говори ей така, ако някой не му е разказал пó по друг начин нещата. За мен е най-логично този някой да е Радостин Василев, така че аз ще продължа нататък лека полека да вървя в тази посока“, категорична е Дончева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети