Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Донев след срещата за Шенген: Нидерландия прилага двойни стандарти спрямо България, прибягва до недостойни внушения

Политика

Донев след срещата за Шенген: Нидерландия прилага двойни стандарти спрямо България, прибягва до недостойни внушения

Донев след срещата за Шенген: Нидерландия прилага двойни стандарти спрямо България, прибягва до недостойни внушения - Tribune.bg

Позицията на Нидерландия и Австрия относно приемането на България в Шенген поставя разделение в ЕС

Служебният премиер определи позицията на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия относно прилагането на шенгенските правила у нас като продиктувани по-скоро от вътрешнополитиески съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци. Гълъб Донев подчерта, че България е готова технически за Шенген от 2011 година и този факт се знае от всички участници в Шенгенското пространство, включително от правителствата на Нидерландия и Австрия. Служебният министър привика в Министерския съвет на среща вътрешния министър Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков заради очакваното решение на 8 декември от Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за нашата страна. Донев избори срещите, които са проведени, както и проверките, които са направени на страната ни и са завършили с положителни оценки.  Той определи изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте като неубедително и посочи, че по инициатива на България посолството на Австрия у нас е извършило проверка, но нидерландската страна не е пожелала да вземе участие.

„В този смисъл, изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнение на критериите а членство на България, не само звучат повече от неубедително, но се опровергават от заключенията на Европейската комисия и противоречат на становищата на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент”, добави премиерът. 

Поражда се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия, каза още той. 

„В позицията си канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи”. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев подчерта, че Марк Рюте не отправя обвинения, а изказва предположения относно българската граница.

„България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още 3 дни, в които няма да пестим усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позицията на Нидерландия и Австрия”, заяви премиерът.

„Темата за присъединяване на България към Шенгенското пространство се превърна в приоритет”, заключи служебния премиер. Правителството ще разгледа и ответни мерки, но засега това не се налага. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети