Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Боряна Димитрова: Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората

Политика

Доц. Боряна Димитрова: Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората

Доц. Боряна Димитрова: Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората - Tribune.bg
Снимка:

Има инфлация и в политиката - инфлация на думи, очаквания и ангажименти

„Управлението се намира на кръстопът - обикновено правителствата в началото се радват на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но виждаме скъсен хоризонт. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията“. 

Това каза пред БНР доц. Боряна Димитрова от „Алфа рисърч" във връзка с изследване на обществено-политическите нагласи през февруари, направено със средства на агенцията.

Тя подчерта, че има инфлация в икономиката, но има и в политиката – „инфлация на думи, очаквания и ангажименти“:

„Когато в политиката има инфлация - обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс - доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че не се облагодетелстват близки до властта лица и кръгове.

Дали в управлението влязоха компетентни хора? Към това също има значителен скепсис – заявки има, но реално решаване на поредицата кризи има съмнения.

Друго важно - бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания. Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение също има. Червени линии наблюдаваме между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не“, каза социологът.

В предаването „Неделя 150“ доцентът допълни: „Когато става дума за критики от най-високи равнища на държавата, трябва да виждаме и политически стратегии. В поведението на президента можем да разчетем две стратегии - едната цели да преинтерпретира неговата публична роля, а другата - раздалечаване между него и изпълнителната власт".

По думите ѝ хората са харесали заявките, с които правителството е дошло на власт, но „да заявиш, все още не означава да убедиш“: „Един от основните критерии, по който общественото мнение ще съди в следващите месеци е дали заявените компетентност, ерудиция, желание на един нов и млад екип ще се покрият с убедителността и с познанията, с които ще могат да се идентифицират кризи и минимизират щети. Не бива да се подхожда с лековата самоувереност, каквато виждаме. Защото кризите са много по-трудни, отколкото начина, по който бяха дефинирани“.

Тя подчерта, че в такава трудна ситуация е необходимо ново равнище на взаимодействие между управляващи и опозиция по важни национални и стратегически проблеми.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети