Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. д-р Александър Христов: Сглобката би се разглобила, ако има някакъв сигнал отвън

Политика

Доц. д-р Александър Христов: Сглобката би се разглобила, ако има някакъв сигнал отвън

Доц. д-р Александър Христов: Сглобката би се разглобила, ако има някакъв сигнал отвън - Tribune.bg
Снимка:

"Сглобката би се разглобила, ако има някакъв сигнал отвън", коментира пред БНР преди втория тур на местните избори доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

По думите му каквото и да става със сглобката, в момента би било опасно тя да се разглоби заради геополитическата ситуация.

"Това ще е основната причина, поради която партиите в тази сглобка се държат една за друга", смята анализаторът.

Според него, излизайки наяве, противоречията между партньорите в сглобката всъщност я заздравяват и я правят "по-устойчива, отколкото ни се вижда на пръв поглед".

"Дали с машина или с хартия, това или не влияе, или влияе много малко върху избирателната активност", подчерта доц. Христов. Той посочи, че по правило избирателната активност, мотивацията на хората да гласуват категорично се движи от друго, не от начина, по който гласуват. За него тезите за влияние на единия или на другия метод на гласуване "не почиват на реалности".

"На втория тур ще има повече хора, които ще гласуват "срещу", само и само да не спечели другият. Защото има кандидати, на които те симпатизират, които са отпаднали. Тази мотивация да дадат вот "против" е доста по-силна на втори тур и със сигурност повече от други периоди, в които сме живели. Особено в София сблъсъкът е и идеологически. Когато има такъв, мотивацията на хората да излязат е по-голямо", изтъкна доц. Александър Христов. Той отбеляза, че стратегиите на партиите не сработват.

"Комуникационните стратегии на партиите и заради многото избори се правят с хълцане и между двете хълцания няма нищо", сочат наблюденията на експерта. Той уточни, че хората са разочаровани от настъпилия хаос с избирателната система.

"Заради тези "иди ми, дойди ми" се създава недоверие към действията на институциите. Видът на гласуване почти не влияе върху избирателната активност", категоричен е доц. Христов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети сглобка
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети