Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Диана Ковачева се закле като омбудсман

Политика

Диана Ковачева се закле като омбудсман

Диана Ковачева се закле като омбудсман - Tribune.bg
Снимка:

Общественият защитник положи клетва пред Народното събрание

Народното събрание избра доц. Диана Ковачева за национален омбудсман със 173 гласа „за“, без против и с трима „въздържали се“. Съгласно Закона за омбудсмана общественият защитник се избира за срок от пет години и може да бъде преизбиран на поста за още един мандат. Кандидатурата на доц. Диана Ковачева бе издигната от ПГ на ГЕРБ и тя бе единствен кандидат за поста. След гласуването в зала новият омбудсман на страната се обърна към депутатите.

„Омбудсманът никога не е бил просто пощенска кутия. Амбицията ми е да превърнем институцията от последна надежда на хората в тяхна първа реакция при нарушени права“, изтъкна доц. Ковачева. Тя се ангажира „вратата ѝ винаги да бъде отворена за хората с нарушени права“.

„Ангажирам се да съдействам институциите да бъдат по-близо до гражданите, да допринасям за спазване на баланса между техните правомощия и правата на хората. Ангажирам се защитата на основните права да съответства на всички международни и европейски стандарти и да използвам функциите си в интерес на хората. Залагам на открития диалог, на прозрачната работа, на настойчивостта и на неотклонната вяра, че правата на човека са най-висшата ценност“, посочи новоизбраният омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ най-важно за обществения защитник е доверието, опита, съпричастността, почтеността и най-вече куражът да се отстояват справедливи каузи.

Общественият защитник доц. Ковачева положи клетва пред Народното събрание. Тъй като от 2016 г. тя бе заместник-омбудсман, след избора ѝ днес председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че прекратява предсрочно правомощията ѝ като заместник-омбудсман на страната.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети омбудсман, избор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети