Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Гълъбов: Очевидно има споразумение между ИТН и Радев

Политика

Доц. Гълъбов: Очевидно има споразумение между ИТН и Радев

Снимка:

Случващото се в НС не е случайно, цели се да се придвижим към президентска република

„Очевидно става дума за споразумение между ИТН и г-н Радев. Радев ще изчака да бъдат приети промените в изборното законодателство, след това ще бъде връчен вторият мандат, той ще бъде върнат и бързо след това ще бъде връчен третият мандат и г-н Радев ще има възможността да назначи второ служебно правителство, ако това е целта на неговото присъствие в президентската администрация“. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

Доц. Гълъбов коментира, че приоритетите на партиите в парламента нямат нищо общо с дневния ред на българското общество – нито промените в изборния кодекс, нито спирането на държавата, чрез мораториум; нито промените в Закона за политическите партии са приоритети за хората.

„Навлизане в политическа криза, което ще коства много на българското общество. Тези народни представители ще ни излязат много по-скъпо, не само заради заплатите им, а преди всичко заради загубеното време и несвършената работа“, обясни доц. Гълъбов.

Разиграващото се в пленарната зала не е случайно и с цел, твърди той.

„Част от целта е да се засили разочарованието от парламента и да се придвижим към президентска република. Искрено се надявам, че не става дума за това, защото това вече се определя по друг начин. Факт е, че поведението на политическите партии, за тези пет дни, в никакъв случай не допринесе за повишаване на авторитета на НС в българското общество“, коментира доц. Гълъбов.

„Самата претенция да бъде приет акт на НС с ясното разбиране, че то ще бъде отхвърлено от КС е прецедент. В българския парламент досега не сме имали случай, в който се приема акт с ясното разбиране, че той противоречи на Конституцията, но с бавенето, с това че докато се стигне до произнасяне на КС този мораториум няма да е актуален. Това е опит за саботиране на държавата, което ще остане като един от лошите примери в българската парламентарна практика“, посочи той.

Той прогнозира още, че на предстоящите предсрочни избори няма да бъде постигната активността от тези на 4-ти април.

„По-малко хора ще излязат да гласуват, в резултат на което в следващия състав на Народното събрание ще влязат повече политически формации. Предизвикването на предсрочни избори няма да увеличи ясно подкрепата за дадени формации за сметка на други, няма да очертае ясно мнозинство, защото самото българско общество няма съгласие относно на това накъде вървим и как да подредим държавата си, следователно ще имаме още по-тежка ситуация след по-вероятните предсрочни избори“, коментира той.

„Най-вероятно може да се завърне коалиция от патриотите ВМРО – НФСБ, много вероятно също така някоя от партиите на Васил Божков, независимо дали ще се яви с БНО или с истинското си име – „Българско лято“. Възможно е една от присъстващите в момента, най-малката парламентарна група – „Изправи се! Мутри вън“ да не успее да премине 4% бариера“, прогнозира социологът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още