Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Гълъбов: Профилът на бъдещия президент трябва да бъде всичко това, което показа, че не е Румен Радев

Политика

Доц. Гълъбов: Профилът на бъдещия президент трябва да бъде всичко това, което показа, че не е Румен Радев

Доц. Гълъбов: Профилът на бъдещия президент трябва да бъде всичко това, което показа, че не е Румен Радев - Tribune.bg
Снимка:

„Профилът на бъдещия президент трябва да бъде всичко това, което показа, че не е Румен Радев – да води диалог и да се стреми към постигане на съгласие“, каза пред радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Той подчерта, че няма време да бъде утвърдена изцяло нова фигура, която да бъде номинирана за президент.

„Освен публичния авторитет, това трябва да е човек, управлявал нещо в живота си, защото управленският дефицит в България е много ясно изразен. Традиционно администрацията на президента се ползва с високо обществено доверие. Това е известна аномалия в българското обществено мнение, в което винаги по-одобрявани са институциите, от които зависи по-малко. В същото време трябва да стане ясно, че всичко, което се случва през последните месеци, е пряка отговорност имено на Румен Радев. В този смисъл обществените нагласи са в процес на формиране“, обясни политологът.

"Има опит в партийните централи да се преценяват рисковете и плюсовете на ситуацията, което води до известно забавяне при обявяване на номинациите", подчерта още политологът доц. Антоний Гълъбов.

 „Ясно е, че повечето политически партии трябва да издигнат кандидати. Това е в известен смисъл ситуация, която напомня избори за местни органи на властта, когато има кандидат за кмет и листа за общински съветници. Трябва да се прецени доколко качествата на кандидатурата на президент биха подпомогнали партийната листа или обратното. Най-вероятно това е основната причина за забавянето в лансирането на кандидатури. Късното им номиниране предполага това да са вече публично известни хора. На свой ред подобен тип фигури поставят определени ограничения пред политическите партии“, коментира политологът.

Според него е имало известно съгласуване на календари между администрацията на президента и Народното събрание по отношение на датата за провеждане на изборите.

„Имахме поне две седмици забавяне в дейността на Народното събрание, след което на свой ред Народното събрание избра за дати за провеждане на президентските избори двете последни възможности. Печеливш от изборите 2 в 1 няма, в тази ситуация губещи са българските граждани, защото става дума за механично съчетаване на два различни вида избор. Двете предизборни кампании ще влияят помежду си. А амбициите на екипа на Румен Радев са да насочат общественото внимание в по-голяма степен към изборите за президент и вицепрезидент, отколкото към парламентарните избори“, каза още политологът.

"Традиционно за българските граждани най-важни са били изборите за парламент", припомни доц. Антоний Гълъбов.

Според него, ако политическият залог на президентските избори е дали Румен Радев ще получи втори мандат, или не, то залогът на парламентарните е как ще бъде управлявана страната оттук нататък.

"Всеки опит да бъде насочено вниманието в погрешна посока е форма на компрометиране на политическия процес", категоричен бе доц. Антоний Гълъбов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети