Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Гълъбов: Василев е уникален, успя да обърне на 180 градуса утвърдената бюджетна процедура в България

Политика

Доц. Гълъбов: Василев е уникален, успя да обърне на 180 градуса утвърдената бюджетна процедура в България

Доц. Гълъбов: Василев е уникален, успя да обърне на 180 градуса утвърдената бюджетна процедура в България - Tribune.bg
Снимка:

Асен Василев е уникален кандидат, който успя да обърне на 180 градуса утвърдената бюджетна процедура в България. Една трета от инфлацията е резултат от некомпетентно и безотговорно управление, в което нямаше ефективни мерки срещу нея.

Това заяви в интервю за БГНЕС социологът и политолог доц. Антоний Гълъбов.

„Василев носи пряка лична отговорност за състоянието на българския бюджет, за тази безпрецедентна ситуация, в която правим трета актуализация. Ако той получи парламентарната подкрепа и състави правителство, най-вероятно, ще направим още една актуализация на бюджета до края на годината, а след това ще приемем бюджета за следващата“, подчерта доц. Гълъбов.

За съжаление, ние продължаваме стремително да увеличаваме инфлацията. „От 1996 г. не се сещам гуверньор на БНБ да е говорил за инфлационна спирала. Човекът, който е отговорен за това, е кандидатът за премиер и е време да му бъде напомнено какво той успя да направи при управлението на българските публични финанси“, заяви доц. Гълъбов.

Правителството на Кирил Петков падна, защото се затвори в своеобразен бункер и престана да си говори с всички.

Големият проблем е, че приоритетите, представени от „Продължаваме промяната“ при анонсиране на кандидата за премиер, са средства, а не цели.

„Има празни обещания, като това, че България за шест месеца ще стане енергийно неутрална. Нека тенорите на това правителство в оставка продължават с ариите си, но мнозинството от български граждани все повече разбира, че хипотезата за предсрочни избори е изключително лоша за България, но нейната социална цена започва да става съизмерима с това да имаме второ правителство в това НС“, заяви социологът.

Той смята, че живеем в уникален момент, който ни дава шанс да преподредим отношенията си с Русия. „Имаме страхотен прозорец на възможности да променим отношенията с РФ. Това не е заслуга на правителството в оставка, а е резултат от геополитическата ситуация.

Сега е моментът този прозорец да бъде използван и България да преподреди отношенията си с РФ. Трябва да бъде сложен край на един период от време, в който българският политически елит смяташе, че е добре да се държи като провинция, като колония, за да не му се случат неприятни неща“, каза доц. Гълъбов.

Равнището на недоверие в обществото отваря врата за радикалните организации, смято той. 

„Възраждане“ е силно подценена партия. Това е политически субект, който успява да сърфира много добре върху радикалния вот на отхвърляне.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети