Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Киселова не изключи възможността президентът да върне за ново обсъждане освобождаването на Гешев

Политика

Доц. Киселова не изключи възможността президентът да върне за ново обсъждане освобождаването на Гешев

Доц. Киселова не изключи възможността президентът да върне за ново обсъждане освобождаването на Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Радев не е обвързан със срок, в който трябва да издаде указ

„Не може да се каже дали президентът ще има основание да отхвърли указа за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, но има основание да го забави, за да види какви ще бъдат сензационните разкрития, които се закани да направи Гешев“, заяви пред bTV конституционалистът доц. Наталия Киселова.

ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

Тя уточни, че след като се направи предложение към държавния глава той да има няколко дни да се запознае с мотивите и да издаде указ. Не трябва да се изключва възможността президентът да върне предложението за ново обсъждане, допусна Киселова. Тя посочи, че е напълно възможно главният прокурор да развие тезата, че не му е била осигурена защита по време на заседанието на ВСС.

Указите на президента подлежат на контрол за конституционност в КС, затова Гешев избърза и го сезира с две искания. В близките дни може да има заседания за искане по допустимост, но Конституционният съд все още не е задвижил процедурата да насрочи заседание, подчерта тя.

Киселова добави, че Гешев все още е главен прокурор, но се повдигат няколко въпроса – дали е в командировка или в отпуск. Неговият мандат ще бъде прекратен, докато не бъде подписан указът за освобождаването му, поясни тя.

Когато Радев сложи подписа си, позицията ще се заеме от заместник на главния прокурор.

Иван Гешев с Ришард Чарнецки

По закон президентът не е обвързан със срок, в който трябва да издаде указ за освобождаване на обвинител номер едно. Радев има право и на едно вето, като след това ВСС трябва да обсъди отново предложението и то пак да бъде гласувано.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети