Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

Политика

Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем - Tribune.bg
Снимка:

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година, заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него“, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там в доста страни около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

„Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина“, каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври - ноември са се променили. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

„През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене“, заяви Кунчев.

Третото нещо е промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

„При нигерийския вариант промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, тя да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно. Но това е най-лошият възможен вариант“, уточни доц. Кунчев.

Според него, зараза влиза и от Занзибар, но не в големи размери, тъй като по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост.

До два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини, ще има и количества, и избор на ваксини - прогнозира доцентът.

„Дай Боже да се спазват уговорките, но за месец март 480 000 дози ще пристигнат в България, през април - към тях ще се добави новата ваксина на „Джонсън“. Ако голямата армия на общопрактикуващия лекар се включи адекватно, ние им осигурим ваксини, и всеки лекар по 10 ваксини да прави на ден, това са 40 000 дози на ден. Ние можем да правим и до 100 000 дози на ден, стига да ги има“, категоричен беше главният държавен здравен инспектор.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети