Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Наталия Киселова: От сряда започват организационните дейности за ЦИК и за правителството

Политика

Доц. Наталия Киселова: От сряда започват организационните дейности за ЦИК и за правителството

Доц. Наталия Киселова: От сряда започват организационните дейности за ЦИК и за правителството - Tribune.bg
Снимка:

Президентът успя да постигне онова, което беше заявил в началото, че не желае избори през септември,коментира конституционалистът

„Президентът успя да постигне онова, което беше заявил в началото, че не желае избори през септември“. Така коментира действията на държавния глава пред NOVA NEWS доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„Тъй като през изминалите дни видяхме, че парламентарната група на БСП не внесе кандидат, който от своя страна да предложи състав на правителство, поради тази причина най-близката дата след връчването на проучвателния мандат, който беше неуспешен, е 2 октомври. Президентът в най-близко време насрочва избори“, обясни доц. Киселова.

На въпрос за какво могат да стигнат тези 2 месеца до вота, тя отговори, че най-важната задача пред служебния кабинет е да подготви изборите от организационна и техническа гледна точка, като подпомага Централната избирателна система.

„Конституцията ни казва, че когато се разпуска Народното събрание, изборите трябва да се проведат до два месеца. Всъщност от утре, ако внимателно преброим, ще видим, че това са 60 дни“, посочи Киселова.

„И поради тази причина, президентът разпускайки от днес Народното събрание, от утре започват организационните дейности за ЦИК и за правителството“ , коментира тя.

По думите й в рамките на тези 60 дни 30 са отредени за предизборна кампания.

„Президентът балансира между обществения натиск да се проведат избори и да не бъде обвиняван, че прекомерно се бави. Както и да беше постъпил, все щеше да има критици“, посочи тя за времето, в което той освободи досегашното управление и назначи служебното.

Доц. Киселова посочи и още 3 важни теми, по които трябва да работи служебното правителство, което положи клетва днес: цената и доставката на природен газ, подготовката на държавния бюджет за следващата година и подготовката на учебната и академичната година.

Според конституционалиста сред първите 10 приоритета на новото Народно събрание е реформирането на онази част от ВСС, която е в правомощията на НС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати