Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Наталия Киселова: Президентът ще избере между БСП и "Български възход"

Политика

Доц. Наталия Киселова: Президентът ще избере между БСП и "Български възход"

Доц. Наталия Киселова: Президентът ще избере между БСП и Български възход - Tribune.bg
Снимка:

"Президентът не бива да подхожда емоционално от гледна точка на това с кой лидер/ка на парламентарните групи е в по-изострени отношения. Целта трябва да бъде друга - усилия за съставяне на правителство". Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. 

Според нея тонът на Корнелия Нинова към президента не е остър: "Събота и неделя тя се опита да смекчи, доколкото е възможно, с надеждата, че президентът ще погледне към тях".

Доц. Киселова не изключи възможността Румен Радев да даде третия мандат на БСП:

"Ако изборите много сериозно стоят пред нас като алтернатива и почти единствена, според мен това ще бъде жест по скоро към избирателите, а не към ръководството на БСП". 

Другата възможност са "Български възход". "Ако президентът се спре на тях, това би дало допълнителен импулс за тяхното бъдещо явяване на избори", изказа мнението си тя в предаването "Преди всички".

Доц. Киселова изключва "Възраждане" като възможност за получаване на третия мандат за кабинет, защото партията не желае да има правителство, а по скоро клони към избори.

"Защо евентуално не би връчил на "Демократична България" или ДПС - според мен причината е, че с тях ГЕРБ може да се върне във властта. Това е от 2 години и повече по отношение на поведението на президента Радев - с това ще бъде обусловено решението му. Може да изглежда, че той е посмекчил позициите, но според мен там сблъсъкът е много по-сериозен отколкото разменените реплики с Нинова", коментира тя. 

Какво направи НС през последните 3 месеца, попита доц. Киселова и обясни:

"Продължи тенденцията горещите картофи, които по принцип правтелството трябва да обели, да бъдат прехвърлени на НС и въпроси, които не са от компетентността на НС да бъдат прехвърлени на т.нар. плаващи мнозинства - нещо, което започна като тенденция още в предишния парламент. Това е грешен подход. Завърна се старата практика между първо и второ четене да се внасят предложения за промени, които нямат общо с приетия на първо четене законопроект - съществено се отдалечава от идеята на вносителя. Отхвърляне на проекти, които уж бяха важни за всички парламентарни групи".

Според нея този блокаж може да бъде оправен в 2 случая - ако около ГЕРБ се формира ново мнозинство при следващи избори или около анти-ГЕРБ коалицията. 

По думите ѝ за ГЕРБ и ДПС би било удобно местните и парламентарните избори да бъдат комбинирани. Това ще създаде обаче проблеми на ПП и ДБ. 

Доц. Наталия Киселова обясни и конституционната процедура, след като от "Продължаваме промяната" днес върнаха на президента неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство. 

Конституцията е дала срок до 7 дни, в които президентът да определи с указ коя ще е парламентарната група, която да получи право да номинира кандидат за министър-председател, посочи тя и добави, че срокът ще тече от утре. Избраната от президента формация също ще има 7 дни за консултации и усилия за съставяне на правителство. 

"Ако внимателно се чете Конституцията, ще се види, че при връчването на третия проучвателен мандат на някоя от следващите парламентарни групи, президентът вече не е длъжен да води консултации. Консултациите се прехвърлят като отговорност на кандидата за министър-председател, посочен от групата, получила третия мандат. Това не изключва възможността държавният глава, преди да го връчи, да направи, но тогава няма да са консултации, а политически разговори с партиите", обясни още доц. Киселова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети