Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Огнян Минчев: Управлява ни милиционерска олигархия

Политика

Доц. Огнян Минчев: Управлява ни милиционерска олигархия

Доц. Огнян Минчев: Управлява ни милиционерска олигархия - Tribune.bg

„Титулярния кандидат Румен Радев, който иска преизбиране, зае този пост без да има какъвто и да е политически опит и познания, необходими за позицията на държавен глава. Няколко години се оглежда, през целия си мандат отсъства от важни сфери на държавна дейност, които са приоритети включително на президента, като например външната политика. По време на протестите миналата година и след тях стана очевидно, че има доста изострен апетит към властта и в крайна сметка получи цялата власт. Но се оказа, че не може да я практикува“.

Това коментира в интервю пред „Труд“ политологът доц. Огнян Минчев.

По думите му като цяло властта, упражнявана под егидата на Румен Радев, може да бъде сравнена с кораба „Вера SU“.

„Един много голям, изострен апетит за власт и практическа безпомощност тази власт да бъде упражнявана“, обяснява той.

Според Минчев, голямата разлика между Радев и проф. Анастас Герджиков е в потенциала на неговия интелект.

„Същността на българското държавно управление не е в олющената фасада, а в пространството зад нея, зад кулисите, откъдето всъщност управлява олигархията, която не притежава капацитет да развива и модернизира страната. Олигархиите са различни, целият свят се управлява повече или по-малко от олигархии. Но ако имате една бизнес или финансова олигархия, която правейки пари за себе си обогатява и обществото, е едно. Ако имате една военна олигархия, която е успяла, макар и с авторитарни средства, да модернизира страната си, е друго. Трето е, ако имате една милиционерска олигархия, каквато управлява България, която може да лъже, да краде, да бие, да интригантства и да дои държавата, но не е в състояние да произведе нищо и не може да създаде държавност, която да бъде прилична за Европа и света“, обяснява Минчев.

От много време насам БСП е в незавидно положение, анализира той.

„Освен биологичното обезкръвяване, проблем на партията е и вътрешното разделение на елитите, не на членовете. Вследствие на кризата се формираха две алтернативни визии“, обяснява Огнян Минчев.

Според него партията Петков-Василев ще играе съществена роля на изборите.

„Те са поредният популистки проект на две елитарни момчета, които се хвалят с това. Те притежават известна харизма и определени групи български избиратели - не е задължително да съвпадат с тези на „Демократична България - са подвластни на тази харизма. Поколенията между 30 и 50 години в най-голяма степен са податливи на тяхната харизма. Доколко формацията на Петков и Василев ще бъде устойчива предстои да видим, но на тези избори ще играе роля поне на една средна по мащаб партия, съпоставима с БСП и „Демократична България“, смята той.

Но ако стигнем до трето служебно правителство, това ще бъде вече едно пълно фиаско на политическата система, което ще отиде отвъд персоналните властови амбиции на Румен Радев и на редица други хора и фактори, които си мислят, че могат да си играят с институциите на държавата както си искат, предупреждава Огнян Минчев.а


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети