Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Стойчев: За първи път виждам меморандум от една страна, обикновено са две

Политика

Доц. Стойчев: За първи път виждам меморандум от една страна, обикновено са две

Доц. Стойчев: За първи път виждам меморандум от една страна, обикновено са две - Tribune.bg
Снимка:

Това показва готовността на ПП-ДБ да вземат ресора в МВнР, коментира политологът

Меморандумът е документ между две страни. Това е термин от дипломацията и напомня на страните какво са се договорили. Това поясни относно докумнента на ПП-ДБ доц. Стойчо Стойчев в ефира на Нова нюз. „За първи път виждам една страна да е направила меморандум, draft или чернова на меморандум. Нека това да е закачка за готовността на ПП-ДБ да вземат ресора външно министерство. Ако имаше разговори и те бяха довели до общ спомен, да го скрепят в меморандум, но ПП-ДБ предлагат разпис, който обаче няма референция към миналото. Това е предложение, но е прекалено общо“, коментира експерътът.

По думите му досега ГЕРБ са били по-настойчиви и са натискали като са показвали къде са грешките – сменете спортния министър, този-онзи не се справя, а като наближи ротацията и ПП започнаха да имат претенции.

„Целта е тактическа, да се откаже Бойко Борисов да иска други министерства, а те да се откажат от претенциите за МВнР.

Ако продължават да настояват, Борисов може да се откаже от ротацията. Борисов разполага с инструмента да блокира оставката на Денков“, добави Стойчев.

Според политолога Любомир Стефанов меморандумът е „паметка на Кирил Петков – да не забрави какво иска“. Възможно е ГЕРБ да втвърдят позицията, ако „ПП-ДБ не спрат да се държат като деца на пясъчника“.

Важен властови ресурс за ГЕРБ е в лицето на Росен Желязков, който също, ако се „замрази“ ротацията ще остане на поста си. Според доц. Стойчев на евроизборите ще се видят настроенията на избирателите.

Двамата политилози бяха категорични, че няма да се стигне до нови избори 2 в 1. „Предсрочните избори са плашило. Просто няма да има ротация“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети