Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Стойчо Стойчев: Истината е, че Радев е човекът на Слави

Политика

Доц. Стойчо Стойчев: Истината е, че Радев е човекът на Слави

Доц. Стойчо Стойчев: Истината е, че Радев е човекът на Слави - Tribune.bg
Снимка:

Да подкрепиш такъв кандидат, работи повече за Трифонов, отколкото за Румен Радев

„Твърде малък е шансът за съставяне на кабинет, заяви доц. Стойчо Стойчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Ситуацията е сходна с предишния парламент - казах още тогава, че ако иска да провали опитите за съставяне на кабинет, ще даде мандата на БСП. Ако иска диалог, можеше да го връчи на някоя от по-малките, даже на най-малкия играч“, добави социологът.

Според него е възможно президентът да демонстрира последователност или има друга мотивация : „Неговото служебно правителство ще проведе изборите за президент, на които той е кандидат, ще проведе и предсрочните парламентарни избори. Ще има достъп до всички спецслужби, ще следи и управлява. Това е комфорт, който всеки политик би приел с удоволствие и не би се отказал", добави Стойчев. Този комфорт е добра мотивация за генерала да не търси най-работещото решение. От друга страна има и чисто морално обяснение - БСП го е издигнала и няма нищо по-естествено да даде мандата на тях“, смята доцентът. 

Що се отнася за заявената подкрепа на Слави Трифонов към Радев, Стойчев я сравни с подкрепата на НДСВ за Петър Стоянов през 2001 г., когато резултатът бе по-скоро обратен.

Да подкрепиш такъв кандидат, работи повече за Трифонов, отколкото за Румен Радев. Ще помислят, че са негови хора. Истината е, че Радев е човекът на Слави“, добави Стойчев.

На въпрос дали млади министри като Кирил Петков ще бъдат успешни премиери, социологът също направи паралел - в този случай с Жан Виденов.

„Това беше може би най-младият министър-председател и управлението му показа, че не е хубаво на върха да е млад човек, защото се появяват изотзад едни хубави хора, сомнамбули от миналото с недобри намерения, които ще искат облаги за своите кръгове“, обясни политологът. 

„Кирил Петков е като българския Еманюел Макрон. Той е икономист, различен от Радев. Докато президентът би могъл да дръпне консервативно настроени избиратели от БСП, Петков можел същото да направи с либерални гласоподаватели от ДБ“, заяви пък Кузман Илиев, който също гостува в предаването. 

„Свидетели сме на повратен момент в българската политическа история, затова е нормално да се мине през няколко цикъла избори, за да се види кой за какво се бори и кой е силен. На следващите избори и даже през следващото десетилетие битката ще е кой кого ще канибализира“, допълни той.

Връчването на мандата на БСП по думите му е знак на добра воля, тъй като осъзнава, че на „Позитано“ 20 са изнервени, тъй като се задава нов проект.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати