Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС: Другите държави си получават парите от ЕС, а ние се правим на шмекери

Политика

ДПС: Другите държави си получават парите от ЕС, а ние се правим на шмекери

Снимка:

Кандидатите за президент и вицепрезидент на ДПС - Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, се срещнаха с предприемачи в Русе. „Нямаме яснота нито какво се случва с оперативните програми, нито с Плана за възстановяване и устойчивост. Не знаем дали да инвестираме наши средства, или да чакаме парите от Европа“, заявиха представители на бизнеса.

Искра Михайлова им отговори, че няма как да получим одобрение на Плана до края на годината. Стандартната процедура е, че той престоява в Европейския съвет поне три месеца, през което време страните-членки се запознават с него, а след това трябва технологично време, за да се изкаже Европейската комисия, заяви Михайлова. Тя каза, че не е оптимист и смята, че в крайна сметка Планът ще бъде върнат именно заради частта, свързана с енергетиката.

„Ако имаме приет План за възстановяване, пари може да се очакват във втората половина на следващата година. Авансови плащания обаче няма да се получат, а ще има възстановяване“, добави тя.

„И докато другите държави си имат стратегиите, вървят им програмите, гледат си интереса, ние не си пишем домашното, а се правим на шмекери. Мислим си, че ще излъжем някого, но лъжем само себе си и изоставаме. Докато новите технологии предпоставят нови професии, ние още нямаме идея какво ще правим с тези, от които вече няма да има нужда. И в образованието схемата – парите следват ученика и студента си продължава, вместо то бъде насочено изцяло към родната икономика. Ето дотогава, ние ще продължим да произвеждаме безработни висшисти, а бизнесът няма да има кадри“, каза и Мустафа Карадайъ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема