Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС иска премахване на „ин хаус“ процедурите, средства да се харчат само след решение на НС

Политика

ДПС иска премахване на „ин хаус“ процедурите, средства да се харчат само след решение на НС

ДПС иска премахване на ин хаус процедурите, средства да се харчат само след решение на НС - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната група на ДПС внесе два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на групата Йордан Цонев.

Първият законопроект предвижда премахване на възможността за ин хаус процедури, тъй като тях по думите на Цонев върху тях тегнело подозрението на обществото, че са врата към корупционни практики. В Закона за публичните финанси се премахва възможността да се раздава публичен ресурс, което според депутата ставало относително непрозрачно.

Цонев обясни, че въпреки че постановленията на МС са публични и се публикуват на страницата на МС, практически по тях няма дебат. С промяната, която ние внасяме, това ще става с предложение на Министерски съвет, тоест изпълнителната власт ще прави предложение за решение на Народното събрание за средствата, които трябва да се разпределят, уточни той.

Цонев посочи, че предлагат и процедури за оптимизиране на бюджета - като предварително изпълнителната власт определи фонд за общините, който да обсъди с Националното сдружение на общините и след това в Народното събрание той да бъде предвиден със Закона за бюджета.

Относно така наречените златни паспорти Цонев припомни, че е поискана от ДАНС проверка на всички процедури. Той посочи, че продължава работата по промяна на Конституцията в частта съдебна власт - работа по същинската промяна на текстовете.

Относно подадената оставка на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, Цонев посочи, че ще се въздържат от коментар и допълни, че не е работа на законодателната и изпълнителната власт да кадруват в съдебната система.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати