Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандал заради социалната комисия: ДПС отказа председателството, а ДБ издигна и оттегли Белобрадова

Политика

Скандал заради социалната комисия: ДПС отказа председателството, а ДБ издигна и оттегли Белобрадова

Скандал заради социалната комисия: ДПС отказа председателството, а ДБ издигна и оттегли Белобрадова - Tribune.bg
Снимка:

ДПС отказа да номинира Хасан Адемов за шеф на социалната комисия с аргумента, че едва днес сутринта партията е получила покана неин представител да оглави комисията.

„Мнозинството са взели решение ДПС да председателства комисията по социалната политика. Благодаря за доверието, но практика от 31 г. е тези неща да стават с диалог между всички парламентарни групи“, коментира Хамид Хамид. Той уточни, че похватът му е познат от 2009 г. по времето на ГЕРБ.

„Те също бяха решили да дадат на ДПС една комисия, но поне ни уведомиха от предния ден. Вървите по техните стъпки. Няма как ДПС да приеме ваше решение, без да сме водили разговор. Заявихме от първия ден, че ще сме конструктивна опозиция. Вие се отнесохте толкова пренебрежително към ДПС. Открити сме за диалог, готови сме да разговаряме“, посочи Хамид.

Тома Биков от ГЕРБ изтъкна от трибуната, че също били уведомени в последния момент, че ще получат комисията по вероизповеданията.

„Можеше да ни поканите да разговаряме. Недейте да лъжете хората, че сте предложили някакъв „А отбор“! Никакъв „А отбор“ не е това! Подценявате много важни комисии“, уточни Биков.

Колегата му Александър Ненков пък поиска да разбере на какъв принцип са разпределяни комисиите, след като ДБ поема 3 комисии, а ГЕРБ като втора политическа сила ще е само с една.

От ДБ пък предложиха Елисавета Белобрадова за председател на социалната комисия.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова скочи срещу кандидатурата ѝ, защото се нарушавали всякакви принципи и парламентарни практики от началото на демокрацията.

„Вярно е, че промяната трябва да продължи, но вие грабите с пълни шепи от тази власт“, подчерта Атанасова.

Заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП поиска да се отложи избора на ръководство на комисията за утрешното заседание на парламента, въпреки това депутатите излязоха в почивка, а лидерите на парламентарните сили се събраха да решат въпроса.

След почивката председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов оттегли кандидатурата на Елисавета Белобрадова като председател и отново я предложи за заместник-председател. От ПП предложиха за поста своя депутат Искрен Арабаджиев. Той бе избран със 161 гласа , 2 - „против“ и 6 – „въздържали се“.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети