Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС се включва в подновения дебат за КТБ, внася искане за проверка и изслушване на синдиците (ВИДЕО)

Политика

ДПС се включва в подновения дебат за КТБ, внася искане за проверка и изслушване на синдиците (ВИДЕО)

ДПС се включва в подновения дебат за КТБ, внася искане за проверка и изслушване на синдиците (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Според Йордан Цонев продължават спекулациите по темата с фалита на КТБ, за който има редица разследвания и доклади

ДПС се включва във възобновяване на дебата за фалита на КТБ. На брифинг в НС Йордан Цонев обяви, че от движението искат одит за ефективност на управление на синдиците на КТБ.

„Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров и председателят на бюджетната комисия предприеха някакви инициативи относно това. Вчера в някои от медиите също имаше публикации на тази тема. По този повод парламентарната група на Движението за права и свободи предприема следните инициативи. Първо установихме, че в годишната си програма Сметната палата е включила одит по законосъобразност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение към Сметната палата, което подписахме членовете на бюджетната комисия и ДПС, одитът за законосъобразност, който ще бъде извършен във Фонда за гарантиране на влоговете, да бъде разширен и с одит по ефективност на управление относно работата на синдиците на КТБ, тъй като виждаме, че все още има обществен интерес по темата. Освен всичко друго продължават и спекулациите относно фалита на банката, относно мнимата предполагаема според медиите на медийния, енергиен, всякакъв олигарх Иво Прокопиев, въпреки че по темата КТБ имаше редица разследвания, включително и анкетна комисия на парламента, която излезе с доклад, включително и международно разследване на групата „Алекс партнерс“, една от водещите в света, която ясно и категорично каза, че фалитът се дължи на това, че банката е конструирана като финансова пирамида от нейния собственик Цветан Василев“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

По думите му втората инициатива е предложение от страна на членовете на бюджетната комисия от ДПС за включване на точка в дневния ред на следващото заседание на комисията за изслушване на изпълнителния директор на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците относно действията им по масата на несъстоятелността, по събиране на всички вземания и включването им в масата на несъстоятелността, както и по това какви средства са събрани благодарение на изменението, внесено от Йордан Цонев и Делян Пеевски, в Закона за банковата несъстоятелност, който по-късно е бил отменен от Конституционния съд.

„До неговата отмяна бяха събрани значителни средства в масата на несъстоятелността. Имахме учудването да прочетем, че синдиците били обещали, че по този закон ще се съберат 1,4 милиарда, а те събрали само 500 милиона. Представяте ли си каква вреда сме нанесли на България, че внесохме законопроект, с който преди да бъде отменен, бяха събрани половин милиард лева, благодарение на този закон. И затова трябва да се чувстваме виновни според медиите на олигарха Прокопиев. Ние ще продължим действията си в тази посока. Искането ни за изслушване включва и това синдиците да кажат тази част от масата на несъстоятелността, която е реализирана, в кого е понастоящем, тоест кой е притежател на тези активи, защото и по тази точка има безпочвени, нагли спекулации“, категоричен бе Йордан Цонев.

Обвиненията за КТБ започнаха, след като на 9 юни 2017 г. президентът Румен Радев публикува стенограмата от първата среща за КТБ. Месец по-късно беше публикувана и втората.

„Корпоративна търговска банка“ АД е банка в София, България, създадена през 1994 г., разраснала се бързо в периода 2007 - 2014. Тя бе обявена във фалит на 6 ноември 2014 г. Обявена е в несъстоятелност със съдебно решение на 22 април 2015 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети