Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС подготвя конституционни промени

Политика

ДПС подготвя конституционни промени

ДПС подготвя конституционни промени - Tribune.bg
Снимка:

Законодателната програма на движението включва и подкрепа на бизнеса и хората за справяне с кризата

„Нашата законодателна програма включва през тази сесия няколко основни направления. ПГ на ДПС подготвя конституционни промени. Те са на фаза работа с експертите по заданието. На този етап конституционните промени ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори“, посочи депутатът от ДПС Йордан Цонев.

По думите му втората група законодателни инициативи ще бъдат във връзка с антикорупционното законодателство.

„Ние казахме още при приемането на кабинета, че ще подкрепяме всички инициативи, особено тези, които касаят обявената нулева толерантност към корупцията. Знаете, че позицията на ПГ на ДПС и на партията ни от много години е, че най-важната битка с корупцията е отстраняването на условията за осъществяване на такава, а това трябва да започне от законодателството. По тази тема вече внесохме първия си законопроект. Той беше във връзка с изискването на нашите европейски и натовски партньори за премахване на инвестиционното гражданство, така наречените златни паспорти. Нещо повече нашата парламентарна група, председателят и ръководството, поискахме в сигнал до прокуратурата и ДАНС, компетентните органи, да бъдат разследвани всички случаи на дадено българско гражданство по така наречените златни паспорти, казвам всички, не 49, 51 или 20, и да бъде обявено на обществеността при колко от тях инвестициите са фиктивни, кои са виновните лица, и те да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Много държим на пълна прозрачност по тази тема и ще продължим парламентарния контрол към институциите“, категоричен бе Йордан Цонев.

Той обяви още, че ПГ на ДПС работи по Законопроект за изменение на Закона за обществените поръчки.

„Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата „инхаус“, която била разрешена от Европейския съюз, но тук в България през нея са осъществявани корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ще му помагаме и нашият законопроект ще премахне възможността за инхаус процедури. ДПС никога не е участвало в такива процедури и смятаме, че след като правителството и обществеността смятат, че по този начин се провеждат корупционни практики, тази врата трябва да бъде затворена. Разбира се, в Закона за обществените поръчки ще има и други промени, които ще бъдат в същата посока – изсветляване на процеса и затваряне на корупционните врати“, подчерта той.

ДПС работят и по Законопроект за промени в закона за публичните финанси.

„Искаме разходите, които прави изпълнителната власт, да бъдат абсолютно публични, прозрачни и да минават през санкция на парламента“, посочи Цонев.

Следващата група законодателни промени, които предлагат от ДПС са свързани с подкрепа на бизнеса и подобряване на бизнессредата.

„Знаете, че ДПС винаги е имало политика в тази област. Ние смятаме, че трябва да се промени Закона за насърчаване на инвестициите. В нашата програма от 2017 година имаме ускоряване пътя на всяка една инвестиция с активната намеса на държавата в полза на инвеститорите“, каза депутатът от ДПС.

Четвъртата група е законодателство в подкрепа на хората и социалната сфера.

„Третата и четвъртата група ще бъдат и с антикризисна насоченост. Да подпомогнем със законодателни мерки бизнеса по отношение справяне с кризата и неговата конкурентноспособност, както и да подпомогнем хората да се справят с кризата и с инфлационния шок. Ще внесем промени в Закона за горите, за да се спре практиката, всяко власт, която дойде да използва като бухалка дървата за огрев, които получават хората, за политически натиск или за изборни технологии“, заяви още Йордан Цонев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати