Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Драгомир Стойнев: Заявките на БСП не трябва да се подценяват

Политика

Драгомир Стойнев: Заявките на БСП не трябва да се подценяват

Драгомир Стойнев: Заявките на БСП не трябва да се подценяват - Tribune.bg
Снимка:

„Заявките на БСП не трябва да се подценяват и аз апелирам към коалиционните ни партньори и към опозицията да проявят разум по въпроса с предоставянето на военна помощ на Украйна”. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов” заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Драгомир Стойнев.

Той не отговори конкретно на въпроса дали социалистите ще напуснат коалицията, ако Народното събрание одобри военна помощ за Украйна. Изказа обаче, лично мнение, че правителството може да бъде съборено по-скоро заради темата със Северна Македония.

„Как ще реагира БСП, ще видим на 4 май, но наистина това (одобряването на военна помощ б.р.) би било тежка стратегическа грешка. Това оръжие кой ще го плати, ако го подарим? Говорим за около милиард - милиард и повече лева, които, особено в момента, са ни много необходими. От БСП заявяваме твърдо и категорично, че сме против България да изнася оръжие за Украйна. Нямаме и точка в коалиционното споразумение за това. Това е наш геополитически избор. За нас е важно да има мир, а не да се готвим за война, защото положението е много трудно. Нека да се успокоим и нека големите институции да си подадат ръка, а не да си говорят през медиите” - каза Стойнев.Попитан дали е имало депутати от БСП, които са искали да пътуват до Украйна заедно с премиера Кирил Петков, но не са били пуснати, Стойнев отрече.

Той беше категоричен, че България не изнася директно оръжие за Украйна, но търговските договори не могат да бъда прекратени и когато доставките пристигнат в Словакия или Полша, е тяхна работа дали оръжието ще бъде подарено на Украйна.

По думите на Драгомир Стойнев правителството трябва да подпомогне бизнеса в новата ситуация с газовите доставки и очакваните нови цени като замрази цената на синьото гориво и поеме разликата в стойността му.

„Че ще бъде по-висока цената, ще бъде. Правителството е длъжно да подпомогне българския бизнес, а бизнесът иска продължаване на преговорите с „Газпром” и замразяване на цената на синьото гориво. А когато Европейският съюз вземе общо решение за газа от Русия, тогава трябва да се съобразим с него” - изтъкна той.

Според него плащането в рубли не значи, че ще се запази старата цена на газа, защото тогава стойността ще зависи от валутните курсове при превалутирането и може и по-скъпо да излезе.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети