Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДСБ предложи ГЕРБ да върнели мандата като „жест“, после да подкрепят правителство на ПП

Политика

ДСБ предложи ГЕРБ да върнели мандата като „жест“, после да подкрепят правителство на ПП

ДСБ предложи ГЕРБ да върнели мандата като жест, после да подкрепят правителство на ПП - Tribune.bg

Те призоваха партньорите им от ДБ да не участват в преговори с мандатоносителя

Националното ръководство на ПП „Демократи за Силна България” (ДСБ) обсъди изборните резултати и създалата се след изборите политическа обстановка в страната и взе решение да предложи на коалиционните си партньори обединение за неучастие в преговори с ГЕРБ. Формацията на ген. Атанас Атанасов иска връщане на първия мандат и подкрепа за мандата на „Продължаваме промяната”.

В оповестените решения, взети от ДСБ, се казва следното:

„Националното ръководство предлага на коалиционните си партньори от КП „Демократична България – обединение” да бъде взето общо решение на обединението за неучастие в преговори за съставяне на правителство с мандатоносител ГЕРБ-СДС. Базово основание за това предложение е , че КП „Демократична България – обединение” беше създадена като обединение с основна цел отстраняване на ГЕРБ от власт и възстановяване на парламентарната република, провеждане на реформи осигуряващи върховенството на закона, ефективно разходване и децентрализация на публичните финанси, противодействие и пресичане на руското влияние в страната, отстояване на геополитическата ни принадлежност.

Същевременно, загрижени за националния интерес, в името на изхода от политическата криза предлагаме КП „ГЕРБ-СДС” да върнат първия мандат като жест на национална отговорност и поемането на политическата вина за управлението си в рамките на повече от десетилетие. След това да подкрепят създаването на правителство с втория мандат на ПП „ Продължаваме промяната”.

Националното ръководство на ПП „ Демократи за Силна България” оценява политическата криза в страната като задълбочаваща се. Считаме, че първа стъпка за излизането от нея е сформирането на редовен кабинет. Тази ситуация, обаче не означава, че която и да е политическа сила в страната може да използва нови парламентарни избори като заплаха. Изборите са основен елемент от демократичния процес в страната и пряко проявление на основното конституционно право на българските граждани – да избират и да бъдат избирани”, се казва в позицията, която е изпратена до ръководството на ЕНП.

 

 


Етикети ДСБ, мандат, ГЕРБ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати