Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дунчев за заплатите на горските: ПП ме порязаха, да питат Иванов от БСП къде са парите

Политика

Дунчев за заплатите на горските: ПП ме порязаха, да питат Иванов от БСП къде са парите

Дунчев за заплатите на горските: ПП ме порязаха, да питат Иванов от БСП къде са парите - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от ПП Александър Дунчев е възмутен, че горските служители протестират пред Народното събрание с искане за по-високи заплати. По думите му те трябва да отнесат исканията си към ресорния министър от БСП Иван Иванов, който според Димчев крие парите в чекмеджета. Дунчев уточнява, че е питал колегите си от ПП за увеличение на заплатите при актуализацията на бюджета, но те го порязали и заявили, че това щяло да стане само след реформи.

Ето какво написа Дунчев по темата:

Десетки горски питаха и протестират за увеличение на заплатите с актуализацията на бюджета днес. Вчера питах колегите в Промяната, но ме порязаха с въпросите:

„Първо реформирайте горската система, защото тече като пробит петролен варел! Какво стана с корупционните схеми, които разкри? С мерките ни срещу източването на милиони чрез нагласени търгове за дървесина? С изваждането на Агенцията по горите от МЗХГ? Навсякъде поголовни незаконни сечи, подхванаха и вековните гори? А ловните концесии на олигарсите??“

Повдигнах рамене: „Провалихме се…“ 

Прави са колегите… Истината е, че пари в горската система има! И въпросът е защо министерството на земеделието не ги спаси, за да има за заплати? Протестите трябва да са там, а не пред НС, поне докато горската система не бъде извадена от това министерство.

И ето един пресен финансов пример:

Миналия петък в Югозападното горско предприятие (ЮЗДП) са продадени близо 30 хил. м3 дървесина на корен чрез 3 търга за около 10 хил. м3 всеки за общо 2 милиона лева (обекти ЮЗДП 2200, -01 и -02). Големите пакети и то за дървесина „на корен“ (вид скрита концесия) ограничават конкуренцията, защото се допускат само големи преработватели и то с дърводобивна техника (двойно ограничително условие). Средната продажна цена е стигнала 62 лв./м3, което е с 10 лв./м3 над средната начална цена от 52 лв./м3.

Само дни преди това обаче при реална конкуренция за по-малки пакети от 200 до 3000 м3, предназначени за местни малки преработватели, чрез 6 търга са продадени 5449 м3 от същия тип технологична дървесина на корен за средна цена 93 лв./м3, което е с 44 лв./м3 над средната начална цена от 49 лв./м3 (обекти 2231-32 в ДГС Земен, 2208 в ДГС Струмяни и 2219, -32, -35 в ДГС Невестино).

Т.е. само от тези три търга за 30 хил. м3 горската система е пропуснала приход от близо 1 милион лева, ако дървесината не беше продавана „на корен" и беше продавана на по-малки пакети при реална конкуренция, вместо на големи пакети, за които големите преработватели лесно се договарят. Същите големи преработватели, които притискат агро-министъра да възстанови сечите във вековни гори и да пуска големи пакети дървесина специално за тях.

Но чакайте!! ЮЗДП е сред добрите примери! На тези три търга ЮЗДП поне заложиха с 10 лв. по-висока начална цена от нормалното, с което спасиха 300 хил. лв. Да видим какво се случва в другите предприятия: В ЮЦДП са продадени 8 хил. м3 с 2 големи пакета (обекти 1-2ЕТК22) на нулева цена от 45 лв./м3 (т.е. загуба от половин милион). В ЮИДП (https://auction.uidp-sliven.com/publicInfo?view=archive), в СЗДП (https://sale.uslugi.io/szdp) и десетки стопанства с нови „червени“ директори като в ДГС Ракитово (с 5 нагласени търга от 22.06 - https://auction.ucdp-smolian.com/publicInfo?view=archive…), търговете за дървесина са почти всички без никаква конкуренция, без наддаване, с продажни цени равни на началните!! И то в близост до големи преработватели като Кроношпан, Монди, Свилоза, Кастамону и др. Къде е огромният недостиг на дървесина, заради който жертваме вековните гори - при стотици търгове без конкуренция и без наддаване?! 

Ако ще се правят протести, те трябва да са пред отговорното министерство – там са парите, просто не стигат до държавата! Без реформи няма да стане. Държавният бюджет не е бездънна кофа!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети