Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дянков: Кабинетът Драги завърши с негови сълзи, та не ми е ясно как това може да е добър пример

Политика

Дянков: Кабинетът Драги завърши с негови сълзи, та не ми е ясно как това може да е добър пример

Дянков: Кабинетът Драги завърши с негови сълзи, та не ми е ясно как това може да е добър пример - Tribune.bg
Снимка:

„По-скоро се уповавам на проста аритметика отколкото на гадателски способности. Няма да се състави редовно правителство след изборите през октомври, защото са невъзможни смислени коалиции“. Това заяви в интервю за „24 часа“ финансистът Симеон Дянков.

Той приема, че е възможно една печеливша коалиция да си постави няколко цели, като влизане в Шенген и Еврозоната.

„В сегашния парламент за тези цели се борят основно ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Тези три партии биха могли да направят коалиция. Но по обясними причини ПП не иска да влезе в коалиция с ДПС. Не иска да се коалира и с ГЕРБ, докато водач е Борисов. Това няма да се промени след изборите. А пък Борисов е прав да казва, че е първа политическа сила и най-опитния ни политик. Няма причина да отстъпва. Тоест, най-явната коалиция не работи“, обясни логиката си Дянков.

Според него, нови партии и да влязат в парламента, а това е вероятно, ще са по-скоро срещу основните цели.

„Кирил Петков успя да организира три партии - ПП-ДБ, БСП и ИТН за последното редовно правителство преди сглобката. Но то трая само половин година и не завърши добре. С четири партии е още по-сложно. … ПП вървят по собствена логика, която за мен е понятна. Тази логика диктува да прекарат известно време в опозиция. Там има много способни политици, вече с натрупан опит, и те ще следват своя път. Той не минава през коалиция след тези избори. … Кабинетът Драги завърши с негови сълзи, та не ми е ясно как това може да е добър пример. А преди него Монти завърши с неуспешен опит за създаване на собствена партия. И двата примера са лоши“, каза още Симеон Дянков.

„А защо не може в България? Защото нямаме чакащи равно-отдалечени кандидати за премиер, които да се ползват с голям авторитет в обществото. Може би сред лекарите има такива, като професор Габровски, но защо им е да се хващат на такава непосилна задача“, разсъждава още той.

Според него, изборите в Америка нямат отношение към това какво се случва в България. „Да се чака сигнал от Вашингтон е наивно“.

„България е съюзник на САЩ в две направления: изчистване на енергетиката от руски зависимости и сътрудничество с Украйна във всички направления. Извън тези две теми сигналите са както с всички други държави от ЕС“, каза още Дянков, според когото икономиката върви – въпреки политиката и липсата на европейски средства.

„Публичните финанси са друга тема. След четири години дефицити сме в състояние на хроничен дефицит - едва ли финансовият министър - който и да е той - ще смее да стегне бюджета и да излезе от тази ситуация. Особено в служебен кабинет. На българския бизнес му трябва по-добра инфраструктура - там изоставаме сериозно последните три години, обучена работна ръка - министър Цоков има отлично предложения в тази насока. И разбира се влизане в Шенген и Еврозоната. Това ако се направи - достатъчно е.  Инфлацията беше твърде висока последните две години и сега се успокои. Може пак да се вдигне малко, но не на плашещи нива. Плашещо е изоставането по ПВУ - там ще загубим милиарди евро. А от това губим и напредък в енергетиката, социалната сфера, и инфраструктурата. България е в криза - трябват нови политици. Сегашните се измориха“, обобщи теориите си Дянков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети