Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки: Албания заслужава да отвори процеса за присъединяването си към ЕС

Политика

Джамбазки: Албания заслужава да отвори процеса за присъединяването си към ЕС

Джамбазки: Албания заслужава да отвори процеса за присъединяването си към ЕС - Tribune.bg
Снимка:

ЕС да започне преговори с Тирана, но не и със Скопие

Албания трябва да бъде разделена от Република Северна Македония (РСМ) и да започне по-рано от нея преговори за членство в ЕС. Такова мнение изрази българският евродепутат Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) по време на дебат в Европейския парламент.

Депутатите от Комисията по външна политика обсъдиха бъдещото разширяване на ЕС с председателите на парламентите на държавите от Западните Балкани, които са кандидатки за членство.

„Албания прилага повечето от необходимите реформи и заслужава да отвори процеса за присъединяването си към ЕС. Трябва да разделим двете държави и да докажем, че сме готови да възнаградим усилията, положени от Албания, заяви още Джамбазки.

Той отново остро разкритикува властите в Скопие и обърна внимание на нерешените проблеми между България и Република Северна Македония и конфронтациите, провокирани от югозападната ни съседка.

Джамбазки подчерта, че присъединяването към ЕС е невъзможно без надлежното осъждане на бившите тоталитарни, авторитарни, античовешки режими в последното десетилетие на ХХ век.

„Тук директно обръщам внимание на ситуацията в Сърбия и РСМ. Във връзка с това трябва да подчертая, че в РСМ човешките права, правото на самоопределение системно се нарушават от властите. Българите се посочват като врагове, държавните ни символи се поругават, историята се фалшифицира с цел насаждане на омраза към България и българите. Проблемите се коренят в образованието, фалшифицираната история, която представя България и българите като татари, фашистки окупатори и т.н.“, посочи българският евродепутат.

По думите му в РСМ можем да видим югославската пропаганда, почитането на Тито – кървав комунистически диктатор – и неговата античовешка болшевишка политика.

„Трябва да Ви напомня, че в Югославия при Тито е имало много концентрационни лагери в Македония, в които са затваряни много хървати, словенци, българи също. Те трябва да бъдат осъдени и това трябва да бъде признато“, категоричен е Джамбазки.

Той се обърна със силни думи и към председателя на сръбския парламент Ивица Дачич и го изобличи като дългогодишен съратник и говорител на диктатора Слободан Милошевич.

„Искам да го попитам за интервюто, в което той заявява, че България е извършила фашистки престъпления в Македония. Какво искате да кажете с това, г-н Дачич? Българите в Македония бяха посрещнати като освободители и това е историческата истина. Срещу кого беше вдигнато Тиквешкото въстание, г-н Дачич? А кога ще отворите досиетата на УДБА и ОЗНА (комунистическите служби на Югославия – б.р.)? И кога официално Сърбия ще осъди античовешките престъпления, вършени срещу народите в Югославия“, попита Джамбазки.

Евродепутатът предупреди, че членството в ЕС си има своята цена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати