Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки: ЕК дължи отговори за потъпкването на човешки права при границата на Сърбия

Политика

Джамбазки: ЕК дължи отговори за потъпкването на човешки права при границата на Сърбия

Джамбазки: ЕК дължи отговори за потъпкването на човешки права при границата на Сърбия - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия дължи отговори относно потъпкването на основни човешки права от страна на Сърбия, написа във Фейсбук съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. 

"Комисията трябва да разгледа поставените от мен въпроси след скандалния случай с отказ на граничните власти на Сърбия да допуснат български граждани на територията на страната и последвалите черни печати в техните паспорти без никакво логично обяснение. Настоявам за отговори на въпросите какви ще бъдат действията на ЕК, за да бъдат защитени правата на гражданите, получили отказ да влязат в Република Сърбия и дали счита, че се нарушават правата им, след като е наложена забрана за влизане, без реална аргументация", настоява евродепутатът. Той припомня, че на 06 ноември 2022 г. се навършват 102 години от незаконната окупация на Западните български покрайнини, в които влизат Босилеград, Цариброд (Димитровград) и части от Кулско и Трънско, което се явява и поводът Културно-информационният център в Босилеград и сдружение „Западни покрайнини“ да организират възпоменание и културна програма. Същевременно граничните власти на Сърбия отказват да допуснат в страната пътуващите за събитието български граждани и слагат черни печати на 20 души.

сичко това е абсолютно недопустимо! Вече над 100 години Сърбия систематично работи за асимилацията и физическото ликвидиране на българите от Западните покрайнини, затова и прави всичко възможно да възпрепятства връзките между хората от двете страни на границата. Недопустимо е държава, която е кандидат за член на #ЕС и продължава своя преговорен процес, да потъпква една от основните ценности на Съюза, каквото е свободното движение на хора", възмущава се Джамбазки. Той уточнява, че това не е първият случай на "последователно антиевропейско поведение не само срещу България, но и срещу всички честни българи, които съхраняват националните ценности и се борят за правата и интересите на българското малцинство".

"Няма да допуснем непрестанните опити на Белград за натиск и тормоз над българите в Западните покрайнини, защото защитата на техните права е национална кауза и така ще бъде винаги!", категоричен е евродепутатът. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати