Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки инициира дебат в ЕП за спирането на доставките на газ за България

Политика

Джамбазки инициира дебат в ЕП за спирането на доставките на газ за България

Джамбазки инициира дебат в ЕП за спирането на доставките на газ за България - Tribune.bg
Снимка:

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки инициира дебат в парламентарната зала на ЕП във връзка със спрените доставки на природен газ за България, информират от партията.

След поставени въпроси пред Европейската комисия от страна на Джамбазки двама от съпредседателите на ЕКР - Рафаеле Фито и проф. Ришард Легутко, повдигнаха темата на председателски съвет с искане за дебат и гласуване на специална резолюция. Предложението вече е прието и ще бъде проведен дебат на втората пленарна сесия на ЕП през месец май.

В писмото си до Европейската комисия Джамбазки отбелязва, че доставката на газ по действащи договори с „Газпром“ за Полша и България е прекъсната и това действие представлява следващата глава от плана на Русия за разрушаване на единството на европейските съюзници.

„Считам, че тази ситуация поставя по-важни въпроси за ЕС. Ако доставките са прекъснати само към България и Полша и са осигурени за други членове на ЕС, трябва да се запитаме защо? Би било шокиращо, ако някои членове на ЕС плащат в рубли според исканията на „Газпром“, като по този начин нарушават европейското единство“, пише още съпредседателят на ВМРО до Европейската комисия.

Българският представител в Европейския парламент поставя на дневен ред и въпросите относно това дали Комисията е запозната с начина на плащане от страна на отделните държави за доставки от „Газпром“ и дали има информация за страните членове, в частност Гърция и Германия, които плащат доставките си в рубли?

Очаква се дебатът по темата да бъде осъществен на 4 май (сряда) по време на редовната пленарна сесия в Европейския парламент.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати