Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки към Петков: Оставете ТЕЦ-овете да работят. Това е единственият алтернативен източник на електроенергия в момента!

Политика

Джамбазки към Петков: Оставете ТЕЦ-овете да работят. Това е единственият алтернативен източник на електроенергия в момента!

Джамбазки към Петков: Оставете ТЕЦ-овете да работят. Това е единственият алтернативен източник на електроенергия в момента! - Tribune.bg

Отменете ангажимента за затварянето на „Мариците“. Ако не го направите - предавате българите и бизнеса, допълва съпредседателят на ВМРО

„Оставете ТЕЦ-овете да работят. Това е единственият алтернативен източник на електроенергия в момента!“. Позицията на българския представител в Европейския парламент и  съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки идва в отговор на разрастващата се енергийна криза вследствие на войната в Украйна, съобщават от пресцентъра на ВМРО.  

Те припомнят, че клаузите за затварянето на въгледобивните комплекси са част от т.нар. „Зелена сделка“, която вече е стартирана от ЕС. Тя предвижда намаляване на въглеродните емисии с цел защита на околната среда. Но в същото време не отчита характерните особености на енергийните системи на държавите членки на ЕС. А войната в Украйна още повече изостри този въпрос.

„Както знаете, България е трета в ЕС с най-много електрическа енергия, произведена от въглища. Близо 40% от енергийния микс на страната се произвежда в топлоелектрически централи, а основната част се произвежда от промишления комплекс „Марица изток“. В него работят над 25 000 души“, подчертава още Джамбазки.

Той напомня също така на премиера на България Кирил Петков, че европейският комисар Франс Тимерманс в изявление относно бъдещето на въглищните електроцентрали в Европа подчерта, че държавите, които планират да използват въглища като алтернатива на руския газ, могат да го направят, но спазвайки европейските екологични цели.

„Разбирате, че е от стратегически интерес мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса „Марица изток“ да бъдат запазени, както и да бъде направено всичко възможно за запазването на работните места за хората в района. Въглищата са единственият разработен енергиен източник към момента, който се намира на наша територия и до който имаме пълен достъп“, подчертава съпредседателят на ВМРО.

„По тази причина, а и с оглед на извънредната ситуация, която настъпи с войната в Украйна Ви призовавам да премахнете ангажимента за затварянето на топлоелектрическите централи от предложения План за възстановяване“, приключва писмото си към министър-председателя Кирил Петков евродепутатът Ангел Джамбазки.

Ето и пълния текст на писмото:

ДО КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщам се към Вас във връзка със заявката на европейския комисар Франс Тимерманс относно бъдещето на въглищните електроцентрали. В своето изявление той подчерта, че държавите, които планират да използват въглища като алтернатива на руския газ, могат да го направят, но - спазвайки европейските екологични цели.

Както знаете, България е трета в ЕС с най-много електрическа енергия, произведена от въглища. Близо 40% от енергийния микс на страната се произвежда в топлоелектрически централи, а основната част се произвежда от промишления комплекс „Марица изток“. В него работят над 25 000 души, а средната работна заплата е една от най-високите за страната.

Разбирате, че е от стратегически интерес мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса „Марица изток“ да бъдат запазени, както и да бъде направено всичко възможно за запазването на работните места за хората в района. Въглищата са единственият разработен енергиен източник към момента, който се намира на наша територия и до който имаме пълен достъп.

По тази причина, а и с оглед на извънредната ситуация, която настъпи с войната в Украйна, Ви призовавам да премахнете ангажимента за затварянето на топлоелектрическите централи от предложения План за възстановяване.

Вярвам, че думите трябва да се претворяват в дела. Затова още веднъж подчертавам стратегическия интерес на България да запази мощностите на въглищните топлоелектрически централи, в името на енергийната си независимост.

С УВАЖЕНИЕ,

АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ

ВМРОВМРО


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати