Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки към Петков: Редно е да дадете категорично обяснение ще промените ли позицията на България за РС Македония

Политика

Джамбазки към Петков: Редно е да дадете категорично обяснение ще промените ли позицията на България за РС Македония

Джамбазки към Петков: Редно е да дадете категорично обяснение ще промените ли позицията на България за РС Македония - Tribune.bg
Снимка:

Редно е да дадете категорично обяснение ще промените ли позицията на България за РС Македония, обръща се към новия премиер Кирил Петков българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Поводът е интервю на Петков, дадено пред „Файненшъл таймс“.

„Ще предложим нов процес (по Северна Македония), много бърз, с ограничена времева рамка, дълга само шест месеца“, коментира в интервюто Кирил Петков. Интервюто е дадено в понеделник преди процедурата по избирането на новия кабинет, уточнява пресцентъра на ВМРО.

По време на изказването на Петков от трибуната на парламента, той категорично заяви, че промяна на позицията няма да има. Думите му бяха потвърдени в кулоарите пред журналисти и от новия външен министър Теодора Генчовска. Именно тези противоречиви сигнали, накараха и Джамбазки да попита Кирил Петков каква реална позиция ще отстоява новият кабинет.

„Спекулациите и интерпретациите по темата с въпросното заглавие циркулират навсякъде, затова е редно премиерът да обясни ясно, точно и категорично, без заобикалки, какво точно има предвид и дали новото правителство смята да налага някаква промяна в българската позиция. И, разбира се, да понесе цялата отговорност за думите и действията си по отношение на двустранните отношения със Северна Македония“, категоричен е в позицията си Ангел Джамбазки.

Ето и пълния текст на позицията на заместник-председателя на ВМРО, публикувана в страницата му във Фейсбук:

България е с ново правителство. Не измина и ден и вече имаме доста притеснителни заявки. Новият министър-председател на страната влезе в заглавията със смущаващото изявление, че София ще прекрати възпрепятстването на опита на Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз.

Спекулациите и интерпретациите по темата с въпросното заглавие циркулират навсякъде, затова е редно премиерът да обясни ясно, точно и категорично, без заобикалки, какво точно има предвид и дали новото правителство смята да налага някаква промяна в българската позиция. И, разбира се, да понесе цялата отговорност за думите и действията си по отношение на двустранните отношения със Северна Македония.

Да, България е най-големият привърженик на интеграцията на Република Северна Македония. В това спор няма. Но, за да продължи напред, страната трябва да изпълни точките от Договора за приятелство и да се отърве от цялото си болшевишко наследство. И това трябва да бъде казано без заобикалки и политическа коректност от новото правителство. Българските граждани са категорични по темата, защото според последното социологическо проучване за 71% от тях най-важно е уреждането на отношенията на България с Република Северна Македония, а не дали Скопие ще стане член на Европейския съюз.

Новият премиер даде заявка, че ще бъде близо до хората и ще чува техния глас. Сега има възможност да докаже това като се вслуша в хилядите хора с българско самосъзнание в Северна Македония, които всекидневно са подлагани на системен тормоз и брутални издевателства. Може също така да се запознае с македонските учебници, чието фалшиво съдържание е поредният пример за подигравка към страната ни, или просто да проведе разговор с част от българските учени в смесената историческа комисия. Вероятно, ако направи всичко това, анализите, на които са го учили в Харвард, ще премахнат всяко едно колебание относно българската позиция за Северна Македония.

#Македония е #България

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп